De onzekerheden van een beginnende boekblogger

Het aantal boekenbloggers is heel groot. wonderstruck7
Alleen in Nederland al, laat staan over de gehele wereld.
Als beginnende boekenblogger probeer ik langzaam, struikelend maar dapper mijn weg in de blogwereld te vinden. Dat valt niet altijd mee en gaat gepaard met veel onzekerheden en twijfels.

 

Als ik naar de grotere boekenblogs kijk, heb ik soms de behoefte mezelf heel klein te maken en me te verstoppen in een bundel dekens. Het is wat intimiderend. Zij hebben vaak meer dan honderden volgers –die absoluut geheel terecht zijn hoor, terwijl ik al blij ben met meer dan vijf bezoekers per dag.
Ik moet mezelf er vaak aan herinneren dat ook zij klein zijn begonnen en zo ver zijn gekomen door ontzettend hard te werken. Hoe cliché het ook mag zijn: ook Rome is niet in één dag gebouwd.

Natuurlijk zijn het aantal views en volgers niet de reden waarom ik een blog ben gestart. De reden voor mijn blog is om mijn liefde voor boeken en passie voor schrijven te delen.
Wanneer ik super enthousiast ben over een boek en er al de tumblr feels van krijg, wil ik niets liever dan dit met iedereen delen en andere mensen dit betreffende boek introduceren.
Ik hoop dat ik er lezers er dan net zo enthousiast over kan maken, als ik zelf ben.

Wat zijn die onzekerheden dan waarover ik het had? Die zal ik je vertellen.
Sommige twijfels die voorbij komen zijn bijvoorbeeld de lay-out. Past deze bij de sfeer van mijn blog? Is hij wel overzichtelijk genoeg?
Ook mijn stijl van bloggen maakt me onzeker. Moet ik me juist meer zakelijk en professioneel opstellen? Of kan ik het ook op een persoonlijke manier overbrengen? Is mijn taalgebruik niet te “’tumblr?” , moet ik minder Engelse uitdrukkingen gebruiken in mijn blogs, zijn mijn reviews wel oké? En ga zo maar door…

Zelf heb ik natuurlijk nog geen antwoord op al mijn vragen, en de echte vraag is dan of dat ook wel nodig is? Als beginnende blogger is het natuurlijk nog heel erg zoeken naar je eigen persoonlijke “’stempel”, maar ik hoop dat ik door veel bloggen en hard werken dit uiteindelijk weet te bereiken.

Mijn vraagje en de bloggers en beginnende bloggers: Zijn jullie soms ook wel onzeker en herkennen jullie dit? Waar lopen jullie tegen aan? Laat het me weten in de comments!

-XO Valerie

10 thoughts on “De onzekerheden van een beginnende boekblogger

 1. wij zijn ook begonnen met bloggen,
  het is vooral niet weten waarover je moet bloggen, en hoe je het moet uittypen of schrijven
  en welke artikelen aantrekken en welke niet.
  het is idd heel erg zoeken hoe je je blog aantrekkelijk maakt

  1. Ik heb net een kijkje op jullie blog genomen en het ziet er echt tof uit! De layout zit wel goed bij jullie 😉 zelf ben ik erover aan het denken de mijne te veranderen, maar dat weet ik ook nog niet zeker.

 2. Ja zeker.
  Ik twijfel of ik toch meer ga combineren met schrijven waar ik toch ook een grote passie voor heb.
  Daar heb ik maandag dan weer een vraagblog over.
  Al denk ik van de andere kant. Het is mijn blog als ik dat wil gewoon doen. Maar ja, die onzekerheid hè lol 😉
  Dus heel herkenbaar…

 3. Soms voel ik me wel klein, maar als ik er te veel over nadenk wordt het alleen maar erger. Het is het beste als ik gewoon tegen mezelf zeg dat dat klopt, dat ik ook klein BEN. Dat is dan mijn zetje om weer door te gaan. Daarom heb ik eigenlijk nooit twijfels. Ik weet dat ik een beginnende blogger ben met een klein blog, maar ik doe er veel aan omdat te veranderen. Dat wil zeggen: Me ontwikkelen in bet bloggen en in de kunst van goede recensies schrijven. De rest komt wel! 🙂

 4. Ik denk dat die twijfels altijd zullen blijven. Zelf blog ik al enkele jaren en ik vraag me nog steeds met vaste regelmaat af of ik wel goed bezig ben. Ik kijk niet zo vaak naar de bezoekcijfers van mijn blog maar ben wel heel blij dat ik bezoekers heb die regelmatig langskomen en af en toe een reactie achterlaten. Het is immers heel leuk om op die manier te ontdekken dat mensen zich wel kunnen terugvinden in wat ik schrijf.

 5. Ik ben niet meer beginnend, maar heb het nog steeds wel eens.
  Wat ik wel gemerkt heb: je schrijfstijl groeit als je langer blogt. En daarvoor moet je, juist, gewoon doen! Op een gegeven moment ga je een stijl vinden die bij jou past, net zoals je boeken leest en recenseert die bij jou passen etc. en dat is wat een blogger leuk maakt. Eigenheid, jezelf zijn. Er zullen altijd dingen blijven die beter kunnen denk ik, maar als je doorzet wórd je ook steeds beter 🙂

 6. Ik ben echt opgelucht dat de meesten zich hierin herkennen. Dat zorgt er zeker voor dat ik gemotiveerd blijf! Hopelijk jullie ook allemaal, want ik lees jullie blogs met heel veel plezier. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge