Fysieke boeken vs. E-books

Vroeger kon je me gerust een echte anti e-reader noemen. Ik geloofde niet in het fenomeen e-books. Ik moest er helemaal niks van hebben. Waarom zou ik boeken digitaal willen lezen als ik mijn boekenkast ook vol kan proppen met prachtige fysieke exemplaren? Tegenwoordig geef ik nog steeds de voorkeur aan fysieke boeken, maar ik moet wél toegeven dat ik nu ook steeds vaker e-books lees op mijn tablet. In deze post licht ik toe wat ik de voor én nadelen vind van zowel fysieke boeken als e-books.


Hoewel ik geen e-reader bezit, kan ik e-boeken gelukkig wel op mijn tablet lezen. Hiervoor gebruik ik dan ook de app Aldiko waarmee ik epub bestanden kan openen en op deze manier kan lezen. Ik vind de app daarbij echt ontzettend fijn. Je kunt heel makkelijk de helderheid van je scherm aanpassen én kiezen tussen een dag of nachtmodus. Een voordeel van het lezen van e-boeken vind ik voornamelijk dat je altijd veel boeken bij elkaar hebt. Als je een boek uit hebt, kun je zo door naar een volgende. Je zit nooit zonder boek en daarom hoef je dus ook niet altijd twee boeken mee te nemen. Echter, ik ben erachter gekomen dat lezen op een tablet buiten in het zonnetje toch niet heel makkelijk is. Hoe fel ik mijn scherm ook instel, met een nog fellere zon is het haast niet te lezen. Op zulke momenten heb ik toch liever een fysiek boek bij me.

Ook ben ik een student en heb ik helaas geen oneindige zee van geld. E-boeken zijn beduidend goedkoper en op sommige momenten koop ik liever een e-boek dan een fysiek exemplaar. Dit doe ik voornamelijk bij een eerste deel van een serie omdat ik dan nog niet helemaal weet of de serie wel echt iets voor mij is. Zodra ik erachter kom dat ik echt fan ben van het boek, koop ik zeker het fysieke exemplaar.
Nog een voordeel: sommige boeken heb ik zowel als e-boek als fysiek. Wanneer ik deze dan lees op mijn tablet, blijven de fysieke boeken in perfecte staat. Zo is Winter van Marissa Meyer onmogelijk te lezen zonder de rug te breken. Gelukkig heb ik hier ook het digitale boek van, zodat het boek mooi  netjes blijft.

Al met al vind ik fysieke boeken nog steeds het fijnst. Ik houd er gewoon van om een kast vol met mooie boeken te hebben en ik merk ook dat wanneer mensen bij mij op bezoek komen, ze altijd eerst een hele tijd mijn kast staan te bewonderen. Super tof toch?

Of je nou liever fysieke boeken hebt of eigenlijk alleen maar e-boeken. Het belangrijkste blijft natuurlijk het feit dát mensen lezen. Ik vind het goed om te zien dat jongeren zich blijven interesseren voor boeken en dat ook onder alle bloggers de liefde voor lezen overheerst.

Waar geef jij de voorkeur aan?

-XO Valerie

2 thoughts on “Fysieke boeken vs. E-books

  1. Precies dit. Al moet ik zeg dat ik mijn fysieke exemplaren eigenlijk gewoon koop om in de kast te zetten en te pronken. Dus ik lees eigenlijk aeen nog op mijn reader. Mijn boeken blijven daardoor super mooi en mijn kast ook haha. Al heb ik soms wel een exemplaar dat ik alleen fysiek heb.
    En in bed is t gewoon heel fijn dat ik kan lezen zonder dat manlief klaagt over de lamp 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge