Leesclub Iskari

(illustratie door Emmy van Zon en Maan)

Vorige week vrijdag, 26 januari, was het weer zo ver. De maandelijkse leesclub bij Van Piere in Eindhoven. Voor mij was het alweer eventjes geleden, aangezien ik er de keer hiervoor niet bij kon zijn. Dit keer lazen we Iskari: de laatste Namsara van Kristen Ciccarelli en de opkomst was hoog! Daarbij hadden we ook nog iets te vieren, want de leesclub bestond die avond precies twee jaar!

Zoals gewoonlijk werden we weer heel goed ontvangen bij Van Piere. De tafel was gevuld met allerlei lekkers én we hadden taart ter ere van het tweejarige jubileum van de leesclub. De stemming was al gelijk goed en het werd ook al vrij direct duidelijk dat Iskari bij veel lezers in de smaak gevallen was!

Opvallend was dat de meeste lezers het boek in eerste instantie niet op zou pakken, omdat het voor een groot deel over draken gaat. Mijn mening was het absolute tegenovergestelde. Het sprak me juist aan omdat er draken in voor kwamen. Grappig hoe dat zo kan verschillen onder lezers. Gelukkig was de uiteindelijke mening veel meer gelijk. Iedereen vond het een heel tof boek en is erg benieuwd naar het volgende deel.

Wel vroegen we ons allemaal af of de slechterik in het boek eigenlijk wel een goed motief heeft of dat hij juist in het verhaal zat om gewoon “puur slecht” te zijn. Een goede villain moet naar mijn mening ook een sterke achtergrond hebben, een reden waarom hij of zij zo verdorven is en slechte intenties heeft. Bijna allemaal vonden we dat dit nog niet heel erg naar voren kwam in dit boek. Het zou kunnen dat dat terug komt in het tweede deel, maar het zou ook een “beginnersfout” kunnen zijn.

Het leuke aan deze leesclub is dat de lezers zowel de optie hebben om het boek in het Nederlands of in het Engels te lezen. Zelf las ik Iskari in het Nederlands, maar er waren er genoeg die hebben gekozen voor de Engelse editie. Zo kwamen we er dus ook achter dat de twee edities beduidend van elkaar verschillen. Zo wordt er in de Nederlandse editie erg gehint naar de cultuur en locatie van het boek, terwijl de Engelse editie (vanwege de gevoeligheid rondom etniciteit) hier een stuk vager over blijft. Ik vond de setting van het verhaal juist één van de sterkere elementen, dus ik ben stiekem wel blij dat ik toch voor de Nederlandse versie heb gekozen.

Tot slot kozen we weer voor een nieuw boek voor de volgende leesclub. Het boek dat zal worden besproken is Nimmernacht (Nevernight) van Jay Kristoff en zal plaats vinden op 23 februari 19.00 bij Van Piere in Eindhoven. Zelf weet ik nog niet of ik er bij kan zijn, maar voor iedereen die er nieuwsgierig naar is, raad ik aan om zeker eens een kijkje te nemen. Het is elke keer ongelooflijk gezellig!

3 thoughts on “Leesclub Iskari

  1. Klinkt als een leuke leesclubavond! Ik wist al over de verschillen tussen de twee edities, dus ik vond het erg jammer dat ik niet ieders verbazing kon zien, haha! Ik ben ook erg blij dat ik de Nederlandse editie heb, want die toevoegingen zijn echt zo goed voor het verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge