Shout-out aan de “huismus”

wonderstruck21Huismus: 1. Passer domesticus, kleine zangvogel die het liefst in de buurt van de mensen leeft. 2. Iemand die het liefst thuis blijft.

Ik word wel eens een huismus genoemd. Eerlijk gezegd vind ik dit maar negatief klinken. Ja, ik vind het fijn om thuis te zijn. Ja, ik vind het heerlijk om in plaats van te gaan stappen, lekker met een boek op de bank te zitten. Nee, dit betekent niet dat ik geen sociaal leven heb en nooit mijn huis uit ga.

Je zult je verbazen over hoe vaak ik wel eens te horen krijg “ga je niets doen vanavond? Maar het is zaterdag?” of “ach ja, een avondje rustig aan doen op zijn tijd is ook niet verkeerd”. Hoe ik hierop moet reageren? Ik weet het niet zo goed. Vaak haal ik maar nonchalant mijn schouders op. Het is dan echt zo raar om liever een avondje door te brengen met een boek op de bank dan te drinken in de kroeg?

Vaak wordt dit bestempeld als “saai” en word dit gezien als een “huismus” zijn. De negatieve klank die hieraan zit, komt nu onderhand wel mijn neus uit. Dat ik het fijn vind om avonden thuis door te brengen, betekent niet dat ik nóóit de kroeg in ga. Natuurlijk ga ik wel eens stappen, maar dit hoeft voor mij betreft echt niet elke week.
Ik kan er echt van genieten om lekker thuis te zijn en mijn “eigen ding” te doen. Of dit nou bloggen, lezen of koffie drinken met vriendinnen is.

Het is natuurlijk niet zo dat ik avondjes met vrienden laat schieten om een boek te lezen. Ik breng ontzettend graag tijd door met mijn vrienden en familie en dit heeft ook zeker mijn prioriteit. Maar die momenten waarop ik daadwerkelijk rust en tijd voor mezelf heb besteed ik dan ook echt aan de dingen die ik het liefst doe: lezen en bloggen.

Ik denk dat er een zeker misverstand bestaat over “een huismus” zijn. Naar mijn idee is een huismus iemand die het fijn vind om thuis te zijn en daar ook van geniet, niet iemand die zijn huis niet wíl verlaten of geen sociaal contact heeft. Zo simpel als dat.

Dit artikeltje is daarom speciaal gericht aan alle “huismussen” onder ons. Blijf vooral doen waar je van geniet (zo lang dit maatschappelijk verantwoord is) en blijf (hoe cliché ook) vooral je zelf.

-XO Valerie

2 thoughts on “Shout-out aan de “huismus”

  1. A shout out to all the housemussen, haha 🙂 Ik vind het zelf ook heerlijk om thuis op de bank (nu nog met mijn fleecedekentje) en een goed boek of een goede film ofzo een avondje door te brengen, ook al is het vrijdag. Of zaterdag. Of whatever-dag 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge