De Hemel in het IJs – Adrienne Young

De Hemel in het IJs is niet een boek die ik direct op zou pakken, als ik heel eerlijk moet zijn. Echter, Emmy en Annabel waren zo ongelooflijk enthousiast over dit boek dat ik toch wel heel nieuwsgierig werd. Daarbij is De Hemel in het IJs ook het boek dat we gaan bespreken bij de leesclub, dus uiteraard kon ik het boek niet aan me voorbij laten gaan. Ik besloot om te wachten om de Nederlandse editie en deze viel als prachtige hardcover bij mij op de mat.

De wereld van de zeventienjarige Viking-dochter Eelyn bestaat uit oorlog voeren. Ze weet niet anders dan dat ze samen met haar clan, de Aska, telkens weer strijdt tegen hun grootste vijand, de Riki. Haar leven is wreed, maar eenvoudig: vechten en overleven. Totdat ze op het slagveld het onmogelijke ziet: haar broer die meevecht met de Riki. De broer die ze vijf jaar geleden zag sterven.

Eelyn wordt gevangengenomen en moet als slaaf overwinteren in de bergen bij de Riki. Maar als ze zichzelf begint te herkennen in de mensen die ze altijd heeft geleerd te haten, brokkelt de wereld die ze zo goed dacht te kennen langzaam af. Wanneer het dorp wordt aangevallen door een meedogenloze derde clan, moet Eelyn Fiske vertrouwen, de vriend van haar broer die haar meerdere keren heeft geprobeerd te vermoorden. Samen moeten ze een einde maken aan de bloedvete tussen de Aska en de Riki, anders zullen ze moeten toekijken hoe hun mensen worden afgeslacht.

De hemel in het ijs is een meeslepend historisch avontuur geïnspireerd op het tijdperk van de Vikingen, over loyaliteit, vergeving en de definitie van familie.

Titel: De Hemel in het IJs
Auteur: Adrienne Young
Uitgever: Best of Ya
Aantal pagina’s: 304
ISBN: 9789000360222
Mijn rating: 

Het zegt veel over een boek als je je er perfect op kan concentreren in een kamer waarop het WK voetbal aan staat en je huisgenoten veel lawaai maken. Al vanaf de eerste bladzijde werd ik meegezogen in het verhaal van Eelyn, de viking dochter, die tijdens een veldslag haar broer weer ziet. Haar broer die ze vijf jaar geleden heeft zien sterven.

Ik wist vooraf niet goed wat ik kon verwachten van De Hemel in het IJs en ergens was dat ook weer tof. Ik ging er compleet blanco in en daardoor vond ik het boek verrassend goed. Ik voelde al gelijk een connectie met de hoofdpersoon Eelyn. Ze is een sterke, onafhankelijke meid die vecht om te overleven. De keuzes die ze gedurende het boek maakt passen erg bij haar karakter en waren nooit onlogisch of stompzinnig. Zelfs wanneer ze gevoelens krijgt voor iemand, overschaduwt dit het verhaal niet. Nee, Eelyn plaatst haar familie boven alles en zou alles voor hen doen. Het was dan ook prachtig om te zien hoe ze langzaamaan steeds meer mensen toe laat in haar leven en ook haar broer stukje bij beetje vergeeft. Ook de andere personages zijn heel goed en vooral realistisch neergezet. Ze voelden allemaal zo menselijk aan dat ik uiteindelijk van allemaal echt ben gaan houden.

Wat dit boek voor mij uniek maakte, was de Vikingse setting. Dit vond ik heel origineel en de manier waarop het beschreven werd, gaf me het idee dat ik écht op die bestemming was. Het was weer eventjes helemaal wat anders dan de boeken die ik normaal lees. Ook vind ik de wijze waarop Adrienne Young geloof erin verwerkte heel sterk. Het verklaarde waarom de twee verschillende stammen vijanden zijn, terwijl wanneer je echt goed kijkt de twee stammen niet eens zo veel van elkaar verschillen. Iets wat denk ik ook toepasbaar is op de hedendaagse wereld.

Hoewel ik enorm genoten heb van het boek, was het hier en daar een tikje voorspelbaar. Er zaten voor mij geen grote verrassingen in waardoor ik compleet werd overdonderd. Toch stoorde ik me hier niet heel erg aan. De rest van het verhaal is namelijk bijzonder en uniek en het weet grote clichés zoals bijvoorbeeld insta love heel goed te vermijden.

Ben je op zoek naar een unieke en verfrissende fantasy? Dan is De Hemel in het IJs echt een aanrader! 

2 thoughts on “De Hemel in het IJs – Adrienne Young

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *