Heerestraat en Rozenlaan – Carlie van Tongeren

Heerestraat en Rozenlaan is het eerste van oorsprong Nederlandstalig boek dat bij Blossom Books is uitgegeven. Al vrij snel toen ik de achterflap las, wist ik dat dit boek mij aan zou spreken. Aangezien ik zelf ook een kind van gescheiden ouders ben, was ik benieuwd hoe ik dit boek zou gaan ervaren. Zou ik mezelf er in herkennen? Of juist helemaal niet? 

Nina’s ouders zijn net gescheiden. Dat betekent niet alleen dat Nina vanaf nu elk weekend met een enorme weekendtas heen en weer moet fietsen tussen twee huizen, maar ook dat ze in sneltreinvaart moet wennen aan de nieuwe situatie. Aan de nieuwe vriendin van haar vader bijvoorbeeld, die twee kinderen heeft: Lindi (type valse stiefzus) en Mark (headbangende metalfan). En aan het feit dat haar moeder als een zombie-in-pyjama door het huis wandelt.
Eigenlijk heeft Nina het al druk genoeg met voetbal, vriendinnen en haar laatste schooljaar – en nu komt dit er ook nog bij. Hoe moet ze dit in hemelsnaam allemaal tegelijk doen?

Titel: Heerestraat en Rozenlaan
Auteur: Carlie van Tongeren
Uitgever: Blossom Books
Aantal pagina’s: 376
ISBN: 9789463491259
Mijn rating: 

Voordat het boek verscheen, had ik de preview er van al gelezen op de site van Blossom Books. Gelijk na het lezen van de preview, baalde ik dat ik niet verder kon lezen. Het boek had mijn interesse meteen al gewekt. Gelukkig duurde het niet lang voordat Heerestraat en Rozenlaan uit kwam. Ik had al een exemplaar gereserveerd bij de boekhandel en was heel blij toen ik het boek eindelijk in handen had.

In Heerestraat en Rozenlaan kampt Nina met haar ouders die net gescheiden zijn. Haar vader heeft inmiddels al een nieuwe vriendin -die ook twee kinderen heeft. Ze krijgt er dus gelijk al een stiefbroer en stiefzusje bij. Terwijl haar vader het geluk gevonden lijkt te hebben, is de moeder van Nina juist in een neerwaartse spiraal terecht gekomen en loopt ze enkel en alleen in een versleten nachthemd door het huis.

Het eerste gevoel dat bij me op kwam tijdens het lezen van dit boek was herkenning. Zelf zijn mijn ouders al erg lang geleden gescheiden, van die scheiding heb ik zelf weinig meegekregen. Echter, toen mijn moeder destijds weer een nieuwe vriend had, kreeg ook ik er een stiefbroer bij en ik kan je vertellen: dat is niet altijd makkelijk. Ik kon me dan ook direct in Nina verplaatsen. Ook Nina moet namelijk worstelen met een geheel nieuwe situatie en zich aanpassen aan allerlei nieuwe regeltjes. Hoe dit beschreven werd, vond ik echt heel sterk. Zo proberen Nina’s vader en zijn vriendin de kinderen dichter bij elkaar te brengen door het bedenken van “leuke” taken. Elke tiener of jongvolwassene kan al van mijlenver zien aankomen dat dit juist alleen maar voor ergernis zorgt bij tieners, terwijl het dan wel weer een typische actie is die ouders zouden kunnen bedenken.

Nina vond ik daarbij echt een heel tof persoon. Haar worstelingen waren zo realistisch neergezet dat ik het op heel veel momenten echt met haar te doen had. Het feit dat ze het voor beide ouders goed probeert te toen, maar daardoor wel in een enorme tweestrijd raakt vond ik echt heel zielig. Geen kind zou de boodschapper tussen zijn/haar ouders moeten worden en af en toe wilde ik zowel de moeder als de vader door elkaar schudden om ze écht eens naar Nina te laten kijken. Ik hoop dan ook dat dit boek voor enige begrip gaat zorgen voor kinderen met gescheiden ouders. Je gunt niemand zo’n situatie, maar ik denk dat het voor mensen die zoiets niet hebben meegemaakt wel eens goed is om te lezen hoe het ook kan zijn.

Het enige minpuntje aan het verhaal vond ik de romantiek. Aan de ene kant was het niet per se storend, maar aan de andere kant had het gewoon niet gehoeven. Het boek is zonder de romantiek al gewoon een pareltje en erg sterk. De romantiek verzwakte het verhaal voor mij een beetje. Voornamelijk omdat ik de manier waarop het werd aangepakt niet per se heel realistisch vond en het mij ook een lichtelijk ongemakkelijk gevoel bezorgde.

Kortom, Heerestraat en Rozenlaan is een sterk Nederlandstalig boek van Carlie van Tongeren die een heel realistisch beeld schetst van kinderen die worstelen met gescheiden ouders en alles wat daarbij komt kijken. Het leest vlot weg en zorgt hopelijk voor een hoop begrip. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *