A Court of Wings and Ruin – Sarah J. Maas

Één van de meest besproken boeken van de maand mei, als ik alle social media om me heen moet geloven, is: A Court of Wings and Ruin, hét langverwachte slot van de A Court of Thorns and Roses serie van Sarah J. Maas. En nee, ik zal niet liegen. Ik kon niet wachten op de release van dit prachtige boek. De dag waarop het uit kwam, bevond ik me in Den Haag en nadat ik mijn visum voor aankomende zomer had opgehaald, sprintte ik zowat naar de American Book Center. Daar zag ik het boek al gelijk in de etalages liggen –needless to say dat ik er gelijk mee naar de kassa rende. Toch, voordat ik begon in dit juweeltje, besloot ik de eerste twee delen nog eens te herlezen. En wat ben ik blij dat ik dat gedaan had want daardoor was dit boek nóg intenser! Emotioneel wrak: check.

Feyre has returned to the Spring Court, determined to gather information on Tamlin’s maneuverings and the invading king threatening to bring Prythian to its knees. But to do so she must play a deadly game of deceit-and one slip may spell doom not only for Feyre, but for her world as well.

As war bears down upon them all, Feyre must decide who to trust amongst the dazzling and lethal High Lords-and hunt for allies in unexpected places.

In this thrilling third book in the #1 New York Times bestselling series from Sarah J. Maas, the earth will be painted red as mighty armies grapple for power over the one thing that could destroy them all.

Titel: A Court of Wings and Ruin
Auteur: Sarah J. Maas
Serie: A Court of Thorns and Roses #3
Uitgever: Bloomsbury
Aantal pagina’s: 699
ISBN: 9781408857908
Mijn rating: 

Ik heb geen flauw idee hoe ik deze recensie moet schrijven. Ik heb niet genoeg bijvoeglijke naamwoorden om te beschrijven hoe ongelooflijk mooi, ontroerend en spannend ik dit boek vond. Vanaf het begin tot aan het einde heb ik elke bladzijde met kloppend hart omgeslagen. Wát een avontuur was A Court of Wings and Ruin.

A Court of Wings and Ruin begint met Feyre die zich in het Spring Court bevind. Gelijk al zat ik in het verhaal, want ik wist natuurlijk nog precies waar ACOMAF geëindigd was. En geloof me, dat einde liet me vooral achter met negatieve gevoelens naar Tamlin toe. Hoe Feyre in ACOMAF nog herstellend is van een verschrikkelijk trauma, begint ze in dit boek al gelijk kick-ass. Haar groei als personage is daarom ook een van de punten wat dit boek zó sterk maakt. Feyre is een chick die haar problemen aanpakt en nergens meer voor terug deinst. You go Feyre!

Niet alleen Feyre is een sterk personage, overigens. Dit boek wemelt er van. Feyre vormt samen met Rhysand en zijn inner circle echt een dreamteam. De liefde die de personages voor elkaar hebben, spat van de bladzijdes. En hoewel romantiek absoluut een rol speelt in deze serie, ligt de nadruk voornamelijk op familie en vriendschap en alles wat daarbij hoort. Zo groeien ook Feyre’s zussen uit tot verrassende personages die nog voor wat plotwendingen zorgen.

“Only you can decide what breaks you, Cursebreaker. Only you.”

Een heel fijn onderdeel van dit boek vond ik dat we meer van de andere courts terug zien. Zo krijgen we in dit deel een kijkje in het dawn en autumn court en lezen we ook veel over de andere high lords. En toegegeven: de scene waarin ze allemaal bij elkaar kwamen is één van mijn favoriete momenten in het boek. Ik heb tranen gelachen en een hoop gevloekt. Man man man, Sarah. J. Maas. Hoe krijg je het toch voor elkaar?

Hoewel A Court of Wings and Ruin bijna 700 pagina’s telt, is het verhaal geen moment saai. Ik heb gesmuld van elke bladzijde en naarmate het einde zat ik met spanning op mijn stoel. De ontknoping is namelijk zó intens en verpakt met emotie én actie dat ik toch wel een traantje heb moeten laten. Zeker aan het einde…

Is er dan helemaal geen enkel minpuntje aan dit deel? Helaas, toch was er een klein dingetje wat me stoorde: Sarah J. Maas gebruikt sommige uitdrukkingen ontzettend vaak in haar schrijfstijl. Zo zijn er ongelooflijk veel vulgar gestures, en purr‘en en growl‘en de hoofdpersonages behoorlijk vaak. Hoe meer ik er op ging letten, hoe meer het me opviel en hoe liever ik had gehad dat er andere woordkeuzes waren gemaakt. Maar hé, je kan niet alles hebben.

Voor alle fans van de ACOTAR serie ben ik er bijna zeker van dat A Court of Wings and Ruin een haast perfecte en waardige afsluiter is van een prachtige serie die helaas afgerond -op de novelles (die in de toekomst verschijnen) na.

Over welk(e) personage(s) hoop jij te lezen in de toekomstige novelles?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *