Am I Normal Yet? – Holly Bourne

am-i-normal-yet“It shouldn’t be hard, you know? Love? It shouldn’t be games and unknowing and waiting for calls.”

Ik ga het jullie meteen verklappen: Am I Normal Yet is met stipt één van de beste boeken die ik dit jaar gelezen heb. Toen ik hem uit had, was ik helemaal overdonderd. Am I Normal Yet is de perfectie combinatie van liefde, vriendschap en feminisme. Een boek die ik het allerliefst aan iedereen zou aanraden. Werkelijk, er zouden meer boeken zoals deze geschreven moeten worden. Een ding kan ik jullie vast zeggen: ik ben fan!


All Evie wants is to be normal. She’s almost off her meds and at a new college where no one knows her as the girl-who-went-crazy. She’s even going to parties and making friends. There’s only one thing left to tick off her list…

But relationships are messy – especially relationships with teenage guys. They can make any girl feel like they’re going mad. And if Evie can’t even tell her new friends Amber and Lottie the truth about herself, how will she cope when she falls in love?

Titel: Am I Normal Yet?
Auteur: Holly Bourne
Serie: The Spinster Club #1
Uitgever: Usborne Publishing Ltd.
Aantal pagina’s: 434
Uitgave: paperback, ISBN9781409590309
Mijn rating: 5/5

“Everyone’s on the cliff edge of normal. Everyone finds life an utter nightmare sometimes, and there’s no ‘normal’ way of dealing with it… “

Er bestaat niet zoals “normaal zijn” en een “net als iedereen” en dat heeft Holly Bourne perfect door. Het is daarom ook één van de belangrijkste boodschappen van Am I Normal Yet? en een van de dilemma’s waar hoofdpersoon Evie mee te maken krijgt. Evie draagt namelijk een heftig geheim met haar mee wat ze zo goed mogelijk verborgen probeert te houden voor haar nieuwe vriendinnen Lottie en Amy. Evie heeft namelijk OCD waardoor alledaagse dingen grote obstakels vormen in haar leven. Het enige wat ze wil is zo normaal mogelijk zijn net als iedereen en niemand mag hier iets van weten.

Evie is echt een verfrissend en vooral realistische hoofdpersoon. Door haar en de andere personages voelde het boek zó echt en rauw. Het was intrigerend om Evie’s gedachtegang te volgen en hartverscheurend om te zien hoe ze uiteindelijk langzaamaan in een neerwaartse spiraal beland.
Ook de overige personages doen niet onder. Lottie en Amy -Evie’s vriendinnen, zijn echt fantastisch neergezet en laten zien wat echte vriendschap inhoud. Ze komen voor zichzelf op, steunen elkaar en zijn fanatiek supporters van het feminisme -iets wat ik voor 100% toejuich.

wonderstruck47Dat laatste maakt dit boek echt uniek. Holly Bourne weet onderwerpen op te rakelen die in onze samenleving niet zo gauw besproken worden. Het is gedurfd, maar doeltreffend. Het zette mij als lezer echt aan het denken. Holly Bourne beschrijft deze problemen met de nodige humor waardoor het daarbij ook nog eens heel erg vlot leest.

Het allermooiste vind ik dat de focus ligt op het accepteren van jezelf en de manier waarop je met je angsten geconfronteerd wordt. Het is niet zo’n boek waarbij een relatie ineens alles helemaal perfect maakt, in tegendeel. Het gaat om het houden van jezelf en de waarde van vriendschap. Dit boek is zó bijzonder, ruw, ontroerend en mooi dat ik denk dat dit voor elke lezer aan te raden is, of je nu wel of niet van YA houdt.

Boeken zoals Am I Normal Yet? zouden er absoluut meer moeten zijn en als de rest van deze serie net zo goed beloofd te zijn, kan ik niet wachten om ze te gaan lezen.

Wat vind jij belangrijke onderwerpen in YA boeken? 

xoValerie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *