Amber – Hati Bell

Vorige maand kreeg ik het boek Amber opgestuurd. Amber is het debuut van de Nederlandse auteur Hati Bell. Ook is Amber het boek wat we binnenkort zullen bespreken met de leesclub.
Ik had nog nooit van Amber gehoord en als het aan mij gelegen zou hebben, zou ik het ook niet zo snel oppakken. Toch had ik enorm veel zin om in dit boek te beginnen, want soms kan het ontzettend leuk zijn om eens buiten je comfortzone te lezen.

De dryade Amber O’Neill is door haar unieke maar gevaarlijke gave een buitenbeentje binnen een verborgen bovennatuurlijke gemeenschap in een Engels stadje. Als door een fusie tussen de lokale scholen rivaliserende rassen, zoals draken en dryaden, gedwongen worden hun dagen deels gemeenschappelijk door te brengen, ontaardt er een strijd rond Amber.Wanneer Amber voor het eerst in aanraking komt met haar gezworen vijand, een drakenjong, krijgt ze een schokkend visioen. Hoe ver kan ze deze draak vertrouwen, en zal hij haar helpen of haar ondergang betekenen?
Wie met vuur speelt…

Titel: Amber
Auteur: Hati Bell
Serie: Amber #1
Uitgever: Zilverspoor
Aantal pagina’s: 304
Uitgave: paperback, ISBN9789490767242
Mijn rating: 2,5/5

Draken en dryaden. Ik had er nog nooit eerder over gelezen en juist deze twee rassen is datgene wat dit boek zo uniek maakt. Ik vond het een ontzettend origineel gekozen onderwerp en daarom was het jammer dat Amber toch een aantal clichés bevatte.

Amber is een dryade die visioenen ziet. Wanneer ze de draak Drake ontmoet -die eigenlijk haar aartsvijand hoort te zijn, ziet ze een schokkend visioen.
Hiermee begint het boek ontzettend sterk. Echter, vind er ook al snel een gevalletje insta-love plaats, wat ik dan weer minder vind.
Amber en Drake draaien het gehele boek om elkaar heen, verklaren elkaar een aantal keren de liefde om vervolgens weer te besluiten dat “het verkeerd is”. Ze leken elke keer hetzelfde gesprek te voeren en dat irriteerde me behoorlijk.

Het plot van Amber vond ik (op het bovengenoemde punt na) sterk in elkaar zitten. Het was echter de schrijfstijl die ervoor zorgde dat ik toch niet helemaal kon genieten van dit boek. Dit zat het hem vooral in het dialoog. Het taalgebruik was namelijk op veel vlakken nogal ouderwets en stijfjes, dit zorgde ervoor dat het onrealistisch overkwam. Als een twintigjarige kan ik me niet voorstellen dat tieners echt zo met elkaar praten.

Het enorme aantal metaforen die elke bladzijde wel aanwezig waren, stoorde me ontzettend. Er werd bij alles een vergelijking gemaakt. Meestal vind ik dit ontzettend leuk in boeken, maar in dit geval was het echt veels te veel waardoor het niet meer prettig weg las. Less is more.
Ook vroeg ik me af waarom er behoorlijk wat Nederlandse namen werden gebruikt. Het verhaal speelt zich immers af in Engeland en ik vond het dus raar om te lezen dat bepaalde personages Irma Rozenwater en Sarah Engelenhart heetten.

Hoewel de schrijfstijl me een aantal keren stoorde, moet ik wel toegeven dat Hati Bell heel erg beeldend schrijft. Ik kon alles precies voor me zien en dat vond ik fijn. Het was af en toe net alsof ik naar een film keek.
Daarbij vond ik het einde van het boek heel erg verrassend en had ik deze ook niet aan zien komen. Dit maakte voor mij wel weer een hoop goed.

Ik heb Amber uiteindelijk 2,5 ster gegeven. Het verhaal was sterk, maar de schrijfstijl deed het hem niet voor mij.Toch ben ik wel van plan om het vervolg Titanium te gaan lezen, omdat het einde van Amber me toch nieuwsgierig heeft gemaakt. Hoewel Amber dus niet het juiste boek voor mij bleek te zijn, denk ik dat het andere lezers wel eens zou kunnen aanspreken.

-XO Valerie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *