Before I Fall – Lauren Oliver

before-i-fall“…but for some of us there’s only today. And the truth is, you never really know.”

Before I Fall is een boek die al langer dan anderhalf jaar ongelezen in mijn kast stond. Pas na het zien van de filmtrailer -want ja, ook dit boek is verfilmd en verschijnt in maart/april 2017, besloot ik om eindelijk eens in dit boek te duiken. Voor dit boek had ik slechts een boek van Lauren Oliver gelezen, namelijk Delirium en hoewel ik die oké vond, was ik niet 100% verkocht. Ik had me dus niet kunnen voorbereiden op de impact die het einde met zich mee bracht. Want wát een einde was dat…


For popular high school senior Samantha Kingston, February 12—”Cupid Day”—should be one big party, a day of valentines and roses and the privileges that come with being at the top of the social pyramid. And it is…until she dies in a terrible accident that night.

However, she still wakes up the next morning. In fact, Sam lives the last day of her life seven times, until she realizes that by making even the slightest changes, she may hold more power than she ever imagined.

Titel: Before I Fall
Auteur: Lauren Oliver
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina’s: 470
Uitgave: paperback, ISBN9780061726811
Mijn rating: 5/5

In Before I Fall beleeft Sam Kingston de laatste dag van haar leven zeven dagen opnieuw. Telkens lijkt ze het einde van die verschrikkelijke avond niet te kunnen ontkomen. Het concept van steeds dezelfde dag herbeleven is niet geheel uniek. Zo komt dit terug in de film Groundhog Day en las ik het onlangs ook in Elke Dag Maandag. Dit boek had er daarom ook sterk iets van weg, maar ondanks dat bleef het me ontzettend boeien.

wonderstruck55Samantha Kingston is niet je doorsnee hoofdpersoon. Ze is namelijk niet per se een “heldin”. Sterker nog, aan het begin van het boek is ze een behoorlijke trut. Echter, gedurende het verhaal kreeg ik steeds meer sympathie voor haar. Hoe meer zij haar eigen fouten in zag, hoe meer medelijden ik met haar kreeg en hoe meer ik hoopte op een goede afloop voor haar. Ze beleeft haar laatste dag zeven dagen lang opnieuw, maar telkens weet ze de dagen anders te laten verlopen. Ze probeert wanhopig om de verschrikkelijke afloop te veranderen. Aan het begin wilt ze alleen voor zichzelf een goede afloop terwijl ze later inziet dat er veel meer dingen en mensen meespelen dan alleen haarzelf. Niet alleen zij hoort een goede afloop te krijgen, maar ook haar omgeving en dit brengt haar uiteindelijk tot een heel nobel en hartverscheurend besluit.

Dit besluit is hét gedeelte van het boek dat ik totaal niet zag aankomen. Het raakte me ontzettend en ik was oprecht behoorlijk van slag toen ik het boek dicht sloeg. Pas toen ik het boek uit had, besefte ik me hoe erg ik om de hoofdpersoon was gaan geven en het lukte me niet om het verhaal naderhand los te laten.

Before I Fall las ontzettend vlot. De schrijfstijl vond ik heel erg fijn. Het was grappig en poëtisch tegelijkertijd. Before I Fall is een standalone en heeft naar de andere standalones  van Lauren Oliver. Ik denk namelijk dat ik die sneller op ga pakken, dan de andere delen van de Delirium serie (hoewel ik nog steeds van plan ben die ook te gaan lezen).

Before I Fall was veel emotioneler dan ik in eerste instantie had verwacht en hoewel het concept niet uniek is, wist het me wél te raken. Dat is wat ik zoek in een goed boek. Oprechte emotie die je niet meer loslaat. Before I Fall is absoluut een aanrader voor de contemporary lezers onder ons die het niet erg vinden om hier en daar een traantje weg te pinken.

xoValerie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *