Caraval – Stephanie Garber

“Every person has the power to change their fate if they are brave enough to fight for what they desire more than anything.”

Ik weet vrijwel zeker dat Caraval een van de boeken is waarvan ik instant wist dat ik ‘m moest hebben. Ik ben echt dol op boeken die veel mysterie bevatten en Caraval beloofde dát en zoveel meer. Verraad, liefde en magie. Dat klonk in ieder geval echt als een “Valerie-moet-dit-lezen-boek”. Ik wilde in eerste instantie de hardback hebben met de unieke covers, maar uiteindelijk -omdat ik niet wilde wachten op bol.com, besloot ik de paperback te kopen in de boekhandel. Desondanks het geen hardcover is, is de omslag prachtig. De omslag én de achterflap schepten dus hele hoge verwachtingen. Maar maakten ze deze waar?

Welcome to Caraval, where nothing is quite what it seems.

Scarlett has never left the tiny isle of Trisda, pining from afar for the wonder of Caraval, a once-a-year week-long performance where the audience participates in the show.
Caraval is Magic. Mystery. Adventure. And for Scarlett and her beloved sister Tella it represents freedom and an escape from their ruthless, abusive father.

When the sisters’ long-awaited invitations to Caraval finally arrive, it seems their dreams have come true. But no sooner have they arrived than Tella vanishes, kidnapped by the show’s mastermind organiser, Legend.
Scarlett has been told that everything that happens during Caraval is only an elaborate performance. But nonetheless she quickly becomes enmeshed in a dangerous game of love, magic and heartbreak. And real or not, she must find Tella before the game is over, and her sister disappears forever.

Titel: Caraval
Auteur: Stephanie Garber
Serie: Caraval #1
Uitgever: Hachette Australia
Aantal pagina’s: 401
Uitgave: ISBN9781473629158
Mijn rating: 5/5

Én of dit boek zijn verwachtingen waargemaakt heeft. Damn. Zodra ik de laatste bladzijde omsloeg, was ik eventjes ondersteboven. Het eindigt met een cliffhanger waardoor ik niet kan wachten tot het volgende deel. Hoe in hemelsnaam gaat boek twee Caraval overtreffen? Want eerlijk, Caraval had alles wat ik wilde in een boek.

Het verhaal begint op Trisda -het kleine eiland waar Scarlett samen met haar zusje Tella en haar vader woont. Al jaren droomt ze er van om mee te doen met Caraval en na jaren van brieven schrijven aan Legend krijgt ze dan eindelijk de uitnodiging. Ik zelf kon niet wachten tot Caraval begon in het boek. Door Scarlett’s hoge verwachtingen waren mijn verwachtingen namelijk ook torenhoog. Dit vond ik daarom ook de charme van het boek. Als lezer zit je echt in het hoofd van Scarlett en ervaar je dezelfde emoties en momenten.

Scarlett vond ik een heel fijn personage. Ja, ze was soms erg naïef. Ja, ze was soms veel te voorzichtig. Ze was niet perfect, maar groeide en ontwikkelde wel. Ik denk daarom dat ze in het volgende boek echt een kick-ass personage gaat worden. En als we het dan toch over personages hebben… Julian. Julian was een mysterie op zichzelf. Net als Scarlett bleef ik me afvragen of hij te vertrouwen was of niet. En elke keer wanneer ik dacht dat ik ‘m doorhad, bleek het verhaal een totaal andere wending te nemen.

Die verschillende wendingen en twisten gebeuren door het hele verhaal door. In het boek wordt heel duidelijk verteld dat alles onderdeel is van het spel. Tegen het einde aan begon ik er steeds meer aan te twijfelen. Wat was waarheid? Wat was illusie? Ik bedacht theorieën en oplossingen, maar telkens zat ik er weer faliekant naast. Ik vind het heerlijk als een boek dit keer op keer voor mekaar weet te krijgen. De sfeer van het boek paste dan ook perfect bij de mysterie en magie van Caraval. Alles was vreemd en verrassend. Alles was mooi en duister tegelijkertijd.

Daarbij wil ik ook nog even de prachtige schrijfstijl van Caraval benadrukken. De schrijstijl van Stephanie Garber bracht zoveel extra sfeer aan het boek. Alles werd vrij poëtisch beschreven en er zaten heel veel metaforen in. Zo ziet Scarlett bijvoorbeeld alle emoties in kleur. Hierdoor wilde ik heel het verhaal nóg meer in me opnemen en bepaalde zinnen keer op keer herlezen, zoals de quote hieronder:

“He tasted like midnight and wind, and shades of rich brown and light blue. Colors that made her feel safe and guarded.”

Na het uitlezen van Caraval zit ik eigenlijk met nog meer vragen dan dat ik tijdens het lezen had. Heeft iedereen de waarheid gesproken tijdens het einde? Of zit er nog een addertje onder het gras? Ik denk van wel en daarom kan ik niet wachten tot het volgende deel.

Caraval is een aanrader voor elke lezer die dol is op  magie, mysterie en liefde!

Hebben jullie dit boek al gelezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *