Clockwork Angel – Cassandra Clare

Clockwork AngelAls ik ergens verliefd op ben geworden dit jaar, is het toch wel de wereld van de Shadowhunters. Natuurlijk ook op één specifieke shadowhunter (did anyone say Jace?), maar dat terzijde. Nu ik de eerste drie delen van The Mortal Instruments heb gelezen, vond ik dat het tijd was om kennis te maken met de prequel. Namelijk: The Infernal Devices. Deze prequel speelt zich af in het Victoriaanse London. Een van de tijdperken die mij ontzettend interesseert. Is het Clockwork Angel gelukt om mij net zo enthousiast te maken als ik ben van The Mortal Instruments?

When sixteen-year-old Tessa Gray crosses the ocean to find her brother, her destination is England, the time is the reign of Queen Victoria, and something terrifying is waiting for her in London’s Downworld, where vampires, warlocks and other supernatural folk stalk the gaslit streets. Friendless and hunted, Tessa seeks refuge with the Shadowhunters, a band of warriors dedicated to ridding the world of demons. Drawn ever deeper into their world, she finds herself fascinated by — and torn between — two best friends and quickly realizes that love may be the most dangerous magic of all.

Titel: Clockwork Angel
Auteur: Cassandra Clare
Serie: The Infernal Devices #1
Uitgever: Walker Books
Aantal pagina’s: 480
Uitgave: paperback, ISBN9781406330342
Mijn rating: 4,5/5

Hoe doet Cassandra Clare het toch? Zij weet als geen ander haar hoofdstukken te eindigen op een moment waarbij je niets anders wilt dan gelijk verder lezen. Clockwork Angel heeft me een aantal uren slaap minder en een nog groter aantal koppen koffie meer bezorgd, maar dat was het allemaal waard.

Het boek begon gelijk al met een onverwachte wending waardoor ik gelijk in het verhaal zat. We maken kennis met Tessa Gray -de hoofdpersoon, die naar London is gereisd om bij haar broer te wonen. Eenmaal aangekomen wordt ze meegenomen door The Dark Sisters en is haar broer nergens te bekennen. De sfeer had gelijk al iets onheilspellends en zette meteen de toon voor de rest van het boek. Ik werd er helemaal in meegezogen.

Clockwork Angel speelt zich af in het Victoriaans London en ik vind deze setting ijzersterk neergezet. De sfeer is ontzettend anders dan de boeken van The Mortal Instruments, maar het voelt tegelijkertijd ook vertrouwd. Dat het zich in een andere tijd afspeelt, merk je direct aan het gedrag van alle hoofdpersonen. Zo heeft Tessa een heel ander beeld over de positie van man en vrouw, dan het beeld wat wij tegenwoordig kennen. Hier moest ik erg aan wennen aangezien ik vrij feministisch ben en ik was het daarom op enkele punten niet met Tessa eens.

wonderstruck28In Clockwork Angel ontmoeten we naast Tessa, ook een hoop nieuwe personages. Bijvoorbeeld de twee mannelijke shadowhunters Jem Carstairs en Will Herondale. Over Will Herondale heb ik al veel gehoord. Veel lezers die ik ken zijn helemaal lyrisch over hem. Ik verwachtte dat ik daarom net zo hard voor Will zou vallen als ik dat gedaan had voor Jace. Ik kan je vertellen: dit gebeurde niet. Ik vond Will eigenlijk maar een jerk.
Jem daarentegen sprak me wel meteen aan. Zijn achtergrondverhaal vind ik echt ontzettend intrigerend.

Clockwork Angel heeft daarbij ook een steengoed plot. Het is ontzettend anders dan The Mortal Instruments en dat vind ik alleen maar goed. Ik wil namelijk niet hetzelfde verhaal nog eens lezen in een ander jasje.
Clockwork Angel eindigt met een vreselijke cliffhanger (damn you, cassie clare) en ik ben reuze benieuwd naar de volgende delen.

Kortom, het eerste deel van The Infernal Devices wist me al gelijk te boeien. Het sleurde me mee en bracht me terug naar mijn geliefde schaduwwereld. Hoewel The Mortal Instruments altijd een plekje in mijn hart zal hebben, komt Clockwork Angel ook dicht in de buurt. Daarom verdient dit boek 4,5 ster.

Hebben jullie Clockwork Angel al gelezen?

-XO Valerie

3 thoughts on “Clockwork Angel – Cassandra Clare

 1. Net klaar met de hele trilogie. Jammer genoeg wist deze me niet zo te raken als The Mortal Instruments. Ik kon gewoon geen band krijgen met het verhaal en de personages, alhoewel deze inderdaad zeer goed is geschreven! Ook de voornaamste reden dat ik door ben blijven lezen 🙂 en dat Cassandra Clare het aanraadde om deze eerst te lezen voor dat je de tweede helft van the Mortal Instruments oppakt.
  Ben echter blij dat ik nu weer naar mijn oude vertrouwde en geliefde shadowhunters kan terug keren!

 2. You just wait, you will love Will Herondale too.. <3
  Ik vond hem in het eerste boek ook een eikel, maar in de volgende twee boeken, ahhh.
  Ik zou je inderdaad wel aanraden eerst deze serie uit te lezen voordat je verder gaat met TMI (of in ieder geval voordat je City of Heavenly Fire leest). Ik heb dat niet gedaan, maar I wish I would've.
  Er komen nog heel veel 'feels' aan, dus bereid je voor. 🙂
  Btw, ik ben net pas op je blog gestuit (nadat ik een briefje van je zag in Van Piere :p), en het ziet er leuk uit!
  Ik ben benieuwd naar de rest van je reviews over TMI en TID!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *