Clockwork Princess – Cassandra Clare

clockwork-princessHet duurde even, maar eindelijk begon ik in het laatste deel van The Infernal Devices. Ik had al veel mensen horen zeggen dat ze ontzettend hard gehuild hadden bij dit boek en dat ik absoluut een doos tissues klaar moest hebben staan. Uiteraard waren mijn verwachtingen torenhoog, maar buiten dat vond ik het ook heerlijk om weer terug te keren naar de Shadowhunter wereld. Het voelt zo vertrouwd en ik denk oprecht dat ik nooit genoeg ga krijgen van Cassandra Clare’s boeken.


If the only way to save the world was to destroy what you loved most, would you do it?
The clock is ticking. Everyone must choose.
Passion. Power. Secrets. Enchantment.
Danger closes in around the Shadowhunters in the final installment of the bestselling Infernal Devices trilogy.

Titel: Clockwork Princess
Auteur: Cassandra Clare
Serie: The Infernal Devices #3
Uitgever: McElderry Books
Aantal pagina’s: 656
Uitgave: paperback, ISBN9781481456036
Mijn rating: 5/5

wonderstruck52Cassandra Clare, you wicked genius. Geen idee hoe ze het doet, maar Cassandra Clare vindt altijd wel weer een manier om ervoor te zorgen dat een boek me compleet betoverd. Toen ik Clockwork Princess dichtsloeg, was ik er gewoon even stil van. Want a. dit was het laatste deel van de Infernal Devices en b. dát einde…

Ik moet bekennen dat ik er aan het begin een beetje moeite mee had om écht in het verhaal te komen. Misschien dat het lag aan het feit dat ik weinig tijd heb gehad om daadwerkelijk rustig te lezen, misschien dat het kwam doordat het al een tijdje terug is sinds ik Clockwork Prince lag, wie weet? Het had even tijd nodig. Daarbij opende de meeste hoofdstukken met geschreven brieven, iets wat ik in eerste instantie heel onprettig vond. De briefwisselingen waren absoluut relevant, maar het las voor mij gewoonweg niet vlot op deze manier. Dit had voor mij dus ook een stuk minder gemogen, maar goed dit is misschien een beetje klagen om het klagen. Geloof me, ik vind het namelijk heel moeilijk om iets negatiefs te benoemen van dit boek.

Clockwork Princess begint met een prachtig proloog waarin te lezen hoe Jem en Will elkaar voor het eerst hebben ontmoet. Wauw, dat stuk had me al helemaal ingepakt en het werd alleen maar beter. De focus ligt namelijk heel erg op de band tussen Jem en Will. De vriendschap tussen die twee is zó hecht en intens dat ik regelmatig een traan heb moeten laten. Deze vriendschap draagt overigens ook bij aan een van de meest ingewikkelde liefdesdriehoeken die ik ooit gelezen heb. Maar eerlijk, het is ook een van de béste liefdesdriehoeken ooit. Precies zoals het moet zijn. Werkelijk, of je nou Team Will of Team Jem bent, het maakt niks uit. Dit boek zorgt ervoor dat iedereen het boek tevreden dicht kan slaan.

wonderstruck53En dan heb ik het nog niet eens gehad over de plottwisten. Cassandra Clare, houd er nou eens mee op (lees: vooral niet doen). Telkens werd ik weer enorm verrast. Ik zag het allemaal niet aankomen en het voelde telkens alsof heel mijn wereld op zijn kop stond. Hoe dan? Op de plottwisten na, is dit boek ook nog eens perfect verweven met elementen uit The Mortal Instruments. Steeds las ik kleine dingetjes die ik kon plaatsen met de dingen die ik in de eerdere boeken heb gelezen. Ik durf erom te wedden dat er ook een hoop uit The Infernal Devices terug gaat komen in de andere TMI boeken.

Hoewel ik het heel erg jammer vind dat ik The Infernal Devices nu echt uit heb, heb ik gelukkig de laatste drie boeken van The Mortal Instruments om naar uit te kijken. En als dat klaar is? Nou dan liggen The Dark Artifices nog in het verschiet. Kom maar door!

Hebben jullie het droog kunnen houden bij Clockwork Princess?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *