De IJzerkoning – Julie Kagawa

De IJzerkoningDe IJzerkoning is zo’n boek die ik al enkele jaren in mijn kast heb staan en eigenlijk sprak deze me nog niet echt aan. Toch besloot ik hem op te pakken omdat ik al zoveel goede dingen hierover heb gehoord en omdat deze serie en de sequel ervan al immers een hele lange tijd klaar zijn. Overigens heb ik het vervolg “de IJzerprinses” ook al erg lang thuis dus het moest het er eens van komen, toch?
De mooie cover is in ieder geval aantrekkelijk genoeg om het boek écht eens open te slaan…

Mijn naam is Megan Chase.
Over minder dan vierentwintig uur word ik zestien. Sweet sixteen, zeggen ze dan, maar ik geloof niet dat dat voor mij opgaat. Alles in mijn leven begint op een griezelige manier uit de hand te lopen, en dan is het feit dat mijn moeder en stiefvader mijn verjaardag weer zijn vergeten nog mijn minste probleem.
Wat gebeurt er allemaal?
Net als mijn broertje zie ik ineens overal vreemde monsters, in het bos bij de bushalte lijkt zich iets engs schuil te houden en op school staat er plotseling op een computerscherm: Meghan Chase, we komen je halen…
Maar wat ik al helemaal niet had kunnen dromen is dat ik verliefd zou worden op een mysterieuze prins – die helaas niks van mij wil weten…
Hoe overleef ik in een wereld waarin echte vrienden op één hand te tellen zijn?

Titel: De IJzerkoning (The Iron King)
Auteur: Julie Kagawa
Serie: The Iron Fey #1
Uitgever: Harlequin Young Adult
Aantal pagina’s: 384
Uitgave: paperback, ISBN9789034755827
Mijn rating: 3/5

Megan Chase -de hoofdpersoon, komt er achter dat haar kleine broertje ontvoert is naar Nimmer Nimmer, het land van de Fae. Haar beste vriend Robbie blijkt Robin Goodfellow aka Puck uit A midsummer night’s dream te zijn en Meghan’s wereld staat binnen enkele momenten totaal op haar kop. Samen met Puck begint ze aan haar reis door Nimmer Nimmer om haar broertje terug te halen.

Na het lezen van de IJzerkoning begrijp ik enigszins waarom veel mensen deze serie zo aanprijzen. Toch was ik niet zo enthousiast als ik gehoopt had.
De IJzerkoning begint sterk. Er wordt meteen duidelijk dat er vreemde dingen gaande zijn waar je als lezer meer over wilt weten. Het tempo ligt daarom ook erg hoog en zorgde ervoor dat het lekker weg las.

Waar ik me vooral aan ergerde was de hoofdpersoon. Aan het begin vond ik Meghan een sympathiek meisje, maar gaandeweg irriteerde ze me steeds meer. Meghan was naar mijn mening echt een typische damsel in distress. Ze liep vaak op gevaarlijke situaties af en moest er vervolgens uit gered worden. Dit gebeurde zo vaak dat ik het eigenlijk had moeten tellen..
Het viel me daarbij dan ook op dat Julie Kagawa zó veel vreemde wezens beschreef op Meghan’s reis naar het Zomerhof dat het me begon te duizelen. Het vervelendste vond ik nog wel dat bijna elk wezen niks goeds in de zin had en een instant hekel leek te hebben aan Meghan.

wonderstruck32Ook de overige personages hebben mijn hart niet weten te veroveren. Puck was naar mijn idee een beetje té en ik ergerde me aan zijn permanente grijns op zijn gezicht. Toen Ash -de Winterprins, uiteindelijk verscheen vond ik het verhaal al wat boeiender, maar de love triangle die erop volgde deed me met mijn ogen rollen.
Gelukkig maakte de Cat Saith Grimalkin alles weer een beetje goed.

Hoewel ik dus de wereldopbouw een beetje té veel vond, kon ik het erg waarderen dat Julie Kagawa de wereld van de Fae wel goed heeft neer te zetten. Ze haalt veel dingen uit de mythologie en dat vind ik prettig om te lezen. Ook vond ik de referenties naar A midsummer night’s dream heel erg tof aangezien ik zelf ook goed bekend ben met het stuk.

Wat ik ook ontzettend sterk vond was het concept van de IJzerfae. Het achtergrondverhaal ervan zat goed in elkaar en ik denk dat dit ook veel mogelijkheden en potentie biedt voor de volgende delen.

Hoewel de IJzerkoning niet het beste boek is wat ik dit jaar gelezen heb (vanwege een paar ergenissen), heeft dit boek me zeker wel vermaakt. Ik ben daarom wel van plan het volgende deel op te gaan pakken.

Wat vonden jullie van de IJzerkoning?

xoValerie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *