Delirium – Lauren Oliver

DeliriumDelirium is zo’n boek die werkelijk al eeuwen op mijn TBR staat. Tot aan vorige week had ik helemaal geen behoefte om hem op te pakken. Misschien een beetje vreemd aangezien ik deze serie heel erg graag wilde lezen.
Uiteindelijk besloot ik dat het dan ook écht tijd was om hem te gaan lezen en hoewel ik een zeer “cheape” paperback editie heb, (De bladzijdes ervan zijn echt flinterdun), mocht dat de pret niet drukken.
Before scientists found the cure, people thought love was a good thing.

They didn’t understand that once love — the deliria — blooms in your blood, there is no escaping its hold. Things are different now. Scientists are able to eradicate love, and the government demands that all citizens receive the cure upon turning eighteen. Lena Holoway has always looked forward to the day when she’ll be cured. A life without love is a life without pain: safe, measured, predictable, and happy.

But with ninety-five days left until her treatment, Lena does the unthinkable: She falls in love

Titel: Delirium
Auteur: Lauren Oliver
Serie: Delirium #1
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina’s: 522
Uitgave: paperback, ISBN 9780062223685
Mijn rating: 4/5

Delirium is voor mij typisch zo’n boek waarvan het gezegde “don’t judge a book by it’s cover” van toepassing is. De cover vond ik maar gewoontjes, terwijl het verhaal er achter alles behalve gewoon is.
Ik denk dat het beangstigende en originele concept van Delirium de reden was waarom het boek me zo aansprak. Delirium speelt zich af in een samenleving waarin liefde wordt gezien als een ziekte en waarvan je genezen kan worden als je achttien jaar bent. Ik moet er niet aan denken… een wereld zonder liefde. Dat kan toch niet?

Toch duurde het eventjes voordat ik echt in het verhaal zat. Zo ongeveer 150 pagina’s, wat voor mijn doen nogal veel is. Meestal duurt het een hoofdstuk of 2 voordat een verhaal mij aangrijpt. Aan de schrijfstijl ligt het in ieder geval niet, want Lauren Oliver schrijft ontzettend fijn. Ik vind vooral dat zij innerlijke monologen goed weet neer te zetten. Ze verveelde me geen moment. Lauren Oliver weet daarbij ook nog eens hoe ze een boek echt spannend kan houden. Telkens vroeg ik me weer af wat er zou gaan gebeuren en dat is precies wat een goed boek zou moeten doen.

In Delirium volgen we de hoofdpersoon Lena. Een iets wat naïef meisje die niet kan wachten totdat ze het genezingsproces mag ondergaan. Dit vond ik heel bizar om te lezen en ik kon me dan ook niet goed verplaatsen in Lena. Toch is haar denkwijze begrijpelijk als je rekening houd met haar achtergrondverhaal. De keuzes die ze maakt passen bij haar karakter en sluiten aan bij hoe zij zichzelf ontwikkelt als personage.

Ook Alex, de love interest, vond ik een mysterieus personage. Hoewel we als lezer eigenlijk nog steeds niet veel van hem weten, vond ik hem wel ontzettend leuk. Het einde van Delirium heeft me dan ook heel nieuwsgierig gemaakt naar hoe het met hem afloopt in het volgende deel. Want inderdaad, ook Delirium heeft een vreselijke cliffhanger.
Ik hoop heel erg dat we personages zoals Hana en Grace ook terug gaan zien in de volgende delen, want wat mij  betreft maakte zij dit boek een stuk levendiger en waren zij een mooi contrast met Lena.

Hoewel Delirium een typische dystopische Young-Adult is, weet het zich wel goed te onderscheiden door het originele concept wat er in verwerkt zit. Delirium heeft echt wel de toon gezet voor de rest van de serie en ik kan alleen maar hopen dat die niet tegenvalt.

Wat vinden jullie van Delirium?

xoValerie

2 thoughts on “Delirium – Lauren Oliver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *