Duizend stukjes van jou – Claudia Gray

WaDuizend Stukjes van Jouarschijnlijk herken je dit wel. Met een heerlijk kopje thee of warme chocolademelk, onder een dekentje nog even een stukje lezen voordat je gaat slapen…. en ineens is het ver na middernacht. Oeps.
Duizend stukjes van jou had mij zó in zijn macht, ik kon niet meer stoppen met lezen en wilde het boek voor geen seconde wegleggen. Ik moest en zou weten hoe het verhaal zou eindigen. En nu ik dat weet, zit ik met een heuse book hangover.

Titel: Duizend stukjes van jou
Auteur: Claudia Gray
Uitgever:
HarperCollins
Aantal pagina’s: 
336
Uitgave: Paperback
Mijn rating: 5/5

Marguerite groeit op met twee briljante wetenschappers als ouders. Ze hebben een apparaatje uitgevonden waarmee je door verschillende dimensies kunt reizen en in steeds een andere versie van je eigen leven terechtkomt. Wanneer haar vader wordt vermoord vanwege deze uitvinding, zit ze samen met een van diens studenten de vermoedelijke dader op de hielen en komt terecht in een futuristisch Londen, aan het hof van de Russische tsaar en in een vreselijke wereldwijde overstroming. (goodreads)  

Zeg nou zelf, hoe mooi is de cover van dit boek wel niet? Ja, ik weet wat ze zeggen: don’t judge a book by its cover. Gelukkig voor mij, was het verhaal van dit boek net zo prachtig als de cover dat is.

Het concept van het verhaal intrigeerde mij enorm en was voor mij meteen een go om het boek aan te schaffen. Reizen door verschillende dimensies en het lichaam van je andere “ik” overnemen in een parallel universum. Klinkt ontzettend gaaf toch? (in mijn hoofd heb ik al dromend verschillende levens geschetst van mijn andere “ikken” in andere, sprookjesachtige dimensies).
Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door de uitvinding van Marguerite’s ouders: de vuurvogel. Marguerite is genoodzaakt om samen met Theo door verschillende dimensies te reizen. Een zoektocht naar de moordenaar van haar vader.
Hoewel het idee achter de vuurvogel erg technisch en wetenschappelijk is, weet Gray het op een hele fijne en begrijpelijke manier uit te leggen zowel voor de hoofdpersoon als voor de lezer. Iets wat ik alleen maar heel erg fijn vind, want van natuurkunde heb ik nooit iets begrepen.

De verschillende dimensies waar Marguerite doorheen reist, zorgen ervoor dat dit boek geen minuut saai wordt. Zo is er een heel futuristisch Londen en een keizerlijk Rusland. Alle dimensies worden uitgebreid beschreven waardoor je het gevoel hebt dat je er echt bent. Althans, ik kon me alles perfect voorstellen. Stiekem had ik ook wel een favoriete dimensie. Het keizerlijke Rusland. Ik heb een zwak voor baljurken en paleizen…

wonderstruck8Aan het begin van het boek irriteerde ik me soms wat aan Marguerite. Af en toe had ik het idee dat ze zichzelf steeds aan het tegenspreken was. In de loop van het verhaal veranderde dit echt 180 graden. Hoe meer ik haar leerde kennen als personage, hoe meer ik haar ging waarderen en met haar meeleefde.
Ook de andere personages zijn bijzonder goed uitgewerkt en hebben een geheel eigen karakter. Het voelt voor mij alsof ze zo het boek uit zouden kunnen stappen.

Dit brengt mij tot de romance in het verhaal. Net als Marguerite zei ik tegen mezelf dat ik niet verliefd moest worden op dit betreffende personage, maar oh I blew it. Net als Marguerite viel ik als een blok..
Ook leek er sprake te zijn van een liefdesdriehoek of zelf vierkant.. Eerlijk gezegd ben ik die liefdesdriehoeken wel een beetje beu.

Het sterkste aspect van dit boek vond ik toch wel dat je als lezer eigenlijk alles ervaart wat Marguerite ook ervaart. Niet alleen begrijp je haar verdriet, maar ook stel jij dezelfde vragen en wil je dezelfde antwoorden.

Ik heb geen idee hoe ik het wachten tot het volgende deel ga volhouden. Wat ik wel zeker weet is dat ik dit boek aan iedereen die fan is van young adult, sci-fi en romantiek. Zelfs voor de niet-scifi fans, zal dit boek waarschijnlijk toch in de smaak vallen. Heb je het gelezen of ga je het lezen? Laat het me weten.

-XO Valerie

 

 

 

 

 

One thought on “Duizend stukjes van jou – Claudia Gray

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *