Fairest – Marissa Meyer

Voordat ik op reis ging naar India, had ik een hele maand vrij. In die maand heb ik dan ook de tijd genomen om eindelijk de hele Lunar Chronicles te lezen. Zelf heb ik alle delen in het Engels, maar ik hoop ook om ooit de Nederlandse uitgaven aan mijn collectie te kunnen voegen, want ik vind ze werkelijk prachtig. Hoe dan ook, Cinder tot en met Cress had ik al eens gelezen en herlas ik ook in die maand. Daarna ben ik op aanraden van mede-lezers eerst Fairest gaan lezen voordat ik begon aan Winter. En ja, dat was een goede keuze!

Mirror, mirror on the wall,
Who is the fairest of them all?

Fans of the Lunar Chronicles know Queen Levana as a ruler who uses her “glamour” to gain power. But long before she crossed paths with Cinder, Scarlet, and Cress, Levana lived a very different story – a story that has never been told . . . until now.

Marissa Meyer spins yet another unforgettable tale about love and war, deceit and death. This extraordinary book includes full-color art and an excerpt from Winter, the next book in the Lunar Chronicles series

Titel: Fairest
Serie: The Lunar Chronicles #3.5
Auteur: Marissa Meyer
Uitgever: Feiwel & Friends
Aantal pagina’s: 272
ISBN: 9781250068743
Mijn rating: 

Ik houd altijd van de verhalen achter de “slechteriken”, want eerlijk is eerlijk: vaak zijn dat de beste verhalen. Wie waren ze voordat ze slecht werden? Wat is hun motief? Wat is er gebeurd?
Queen Levana vind ik een van de meest angstaanjagende villains over wie ik tot nu toe heb gelezen. Het werd dus hoog tijd dat ik wat meer over haar te weten kwam en dat gebeurde absoluut in Fairest.

Fairest speelt zich volledig af op Luna -wat ook logisch is omdat dit de geboorteplek is van Levana. De setting sprak me meteen al aan omdat hier al zo vaak naar gerefereerd werd in The Lunar Chronicles. Dit verhaal zorgt er perfect voor dat je een duidelijk beeld krijgt van Luna.

“Are you still waiting for me to fall in love with you?”

Goed, nu door naar Levana. Het enige wat ik dacht na het uitlezen van Fairest was dat Levana echt goed verknipt was. Het verhaal beslaat een aantal jaar van Levana’s leven en omschrijft precies hóe ze tot dat verknipte punt is gekomen. Echter, vanaf het begin merk je al dat Levana wat slechte eigenschappen heeft. En hoewel deze gedreven zijn door liefde, zijn de acties die ze onderneemt soms te bizar voor woorden. Zo angstaanjagend dat ik er kippenvel van kreeg. Marissa Meyer krijgt het voor elkaar om volledig geïntrigeerd te zijn door een personage en tóch met rillingen de bladzijdes om te slaan.

“Just one more fantasy that wouldn’t come true. Just one more lie she’d constructed for herself to escape into, never realizing she was welding the bars of her own cage.”

Nee, ik heb zelfs na dit boek niet veel sympathie voor koningin Levana. Er is één gebeurtenis waarvan ik dacht dat het ontzettend tragisch was en ik oprecht medelijden voelde voor haar en dit was dan ook het moment dat al de andere gebeurtenissen in actie zette. Het achtergrond verhaal van Levana vond ik verbazingwekkend goed en het was daarom zeker een toevoeging aan de gehele serie. Ik heb er echt van genoten en Levana is alleen maar meer gestegen is mijn ranglijst beste slechteriken.

Het boek leest ontzettend vlot, zoals ik gewend ben van Marissa Meyer. Toch, omdat het verhaal een aantal jaren beschrijft, zitten er veel tijdsprongen in. Zelf vind ik grote tijdsprongen in boeken nooit zo heel fijn, maar in Fairest werkte het wel

Voor alle lunartics: een absolute aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *