Iskari: de laatste Namsara – Kristen Ciccarelli

Iskari is het boek dat gekozen werd voor de Leesbeesten Leesclub van Januari. Dit boek sprak me behoorlijk aan (want: draken!) en toen ik de Nederlandse omslag zag, was ik gelijk verliefd. Ik bestelde dit boek voor mezelf als een verlaat kerstcadeautje en begon er in zodra ik ‘m had. 

In den beginne was de Oude eenzaam. Daarom maakte hij twee metgezellen voor zichzelf. De eerste noemde hij Namsara. De tweede metgezel noemde hij Iskari. Waar Namsara blijdschap en liefde bracht, bracht Iskari dood en verderf.

Asha is niet alleen de dochter van de koning van Firgaard, maar ook de Iskari; de meest gevreesde drakendoder van het land. Dit kan haar echter niet redden van wat haar thuis te wachten staat: een gedwongen huwelijk met de meedogenloze, vreselijke commandant van haar vaders leger.

Er is één uitweg: Asha kan haar vrijheid terugkopen in ruil voor de kop van Kozu, de gevaarlijkste draak van Firgaard –en ook de draak die verantwoordelijk was voor de totale verwoesting van haar stad.

Tijdens de jacht ontrafelt Asha een eeuwenoud geheim over het lot van de Iskari en de laatste Namsara. Met hulp van een stiekeme vriend – de slavenjongen Torwin, die toebehoort aan de familie van haar verloofde – moet Asha achter de waarheid zien te komen, ook al zet ze daarbij haar leven en dat van Torwin op het spel.

Titel: Iskari: de laatste Namsara
Serie: Iskari #1
Auteur: Kristen Ciccarelli
Uitgever: Blossom Books
Aantal pagina’s: 384
ISBN: 9789020678819
Mijn rating: 

Ken je dat gevoel? Wanneer je de laatste bladzijde omslaat en het boek écht uit is. Wanneer je alleen maar méér wilt. Dat is precies wat ik voelde nadat ik Iskari uit las. Wat een ongelooflijk boek! En wat ongelooflijk zonde dat het zo snel uit was.

Iskari vertelt het verhaal van Asha. Een meisje dat de Iskari wordt genoemd omdat ze de meest gevreesde drakendoder is van Firgaard. Het feit dat ze draken doodt, komt allemaal door één enkele draak: Kozu. En wanneer Asha de kans krijgt hém te doden, pakt ze die met haar in drakenleer omhulde handschoenen aan.

Het eerste wat me op viel aan dit boek, waren de aparte verhalen tussen de hoofdstukken door. Deze verhalen vertellen de “oude verhalen” in het boek die eigenlijk verboden zijn. Deze geven een hoop achtergrond informatie en lezen een beetje weg als sprookjes of legenden. Al vanaf het eerste verhaal was ik verkocht en zat ik helemaal in het boek.

Asha, de hoofdpersoon, is ook geheel uniek. Ze is een hele stoere kickass chick die eens een keer niet onzelfzuchtig de wereld wilt redden. Nee, Asha heeft een missie en niets staat haar in de weg om die te behalen. Ik was gelijk al dol op haar I don’t give a sh*t attitude. Ontzettend verfrissend om te lezen. Asha maakt ook een heel sterke ontwikkeling door in het boek, waardoor ik alleen maar meer benieuwd ben naar de volgende delen. Hoe zal zij zich staande gaan houden? Welke keuzes gaat ze maken?

In dit debuut maakt Ciccarelli heel sterk gebruik van de setting van het verhaal. Het speelt zich overduidelijk af op een ander continent met een geheel andere cultuur. Zelf deed het me een beetje denken aan Marokko of Egypte. De manier waarop Ciccarelli de omgeving beschrijft is heel gedetailleerd, zonder dat je je er aan gaan storen. Ze weet net genoeg details te geven, zodat je je als lezer echt in de beschreven omgeving waant. Ik kon het hete zand haast voelen onder mijn voeten en de sinaasappel geur bijna ruiken.

Iskari is voor mij een boek die eigenlijk een gouden combinatie bevat: fantasy, intrige, kickass personages, een ijzersterke setting en een vleugje romantiek. (oh ja: én draken!). Ik raad dit boek dan ook aan alle fantasy en YA liefhebbers aan. Eenmaal begonnen in dit boek, des te moeilijker het wordt om hem weg te leggen.

Wat is voor jou een ultieme gouden combinatie betreft boeken?

2 thoughts on “Iskari: de laatste Namsara – Kristen Ciccarelli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *