Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children – Ransom Riggs

Het valt niet te ontkennen: ik ben echt een heldin op sokken. Miss Peregrine's Home for Peculiar ChildrenIk durf geen horror films te kijken en als ik alleen thuis ben, zorg ik ervoor dat alle lampen aan zijn. Ben ik ‘s nachts naar de wc geweest? Dan weet ik niet hoe snel ik weer terug moet rennen naar mijn kamer, angsthaas die ik ben.
Het duurde daarom even voordat ik begon in Miss Peregrine’s home for peculiar children. Uiteindelijk heeft Céline van PortableMagic mij overgehaald om deze toch te gaan lezen.
Ik had al mijn moed bijeen geschraapt en sloeg vervolgens de eerste bladzijdes om…

Titel:
Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children
Auteur: Ransom Riggs
Serie: Miss Peregrine’s Peculiar Children #1
Uitgever: Quirk Books
Aantal pagina’s: 356
Uitgave: paperback, ISBN13: 9781594746031

A mysterious island. An abandoned orphanage. A strange collection of curious photographs.
A horrific family tragedy sets sixteen-year-old Jacob journeying to a remote island off the coast of Wales, where he discovers the crumbling ruins of Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children. As Jacob explores its abandoned bedrooms and hallways, it becomes clear that the children were more than just peculiar. They may have been dangerous. They may have been quarantined on a deserted island for good reason. And somehow—impossible though it seems—they may still be alive.

In mijn februari wrap-up vertelde ik al dat ik gemengde gevoelens heb over dit boek. Voordat ik daar verder op inga, wil ik het eerst hebben over datgene wat dit boek zo bijzonder maakt: de foto’s.
De foto’s zijn een aspect wat mij heel erg aantrok, al vond ik ze ontzettend creepy en huiveringwekkend. Ik heb dit boek ook echt uitgesteld, omdat ik zo’n vreselijke angsthaas ben.
Het verraste me echt enorm dat de foto’s zo goed met het verhaal samen gaan. Ze sluiten perfect aan en voegen ook daadwerkelijk iets toe.
In de eerste instantie had ik verwacht dat dit boek best eng zou zijn, maar gelukkig viel dit mee.
Sommige lezers zullen dit misschien wel jammer vinden, maar ik was alleen maar blij. Nu kon ik het boek tóch ‘s avond lezen zonder dat ik daarna niet meer durfde te gaan slapen.

wonderstruck12In Miss Peregrine maken we kennis met de zestienjarige Jacob die probeert te achterhalen wat er gebeurt is met zijn opa. Hiervoor reist hij af naar een verlaten weeshuis in Wales.
Jacob vond ik een prima hoofdpersoon. Hoewel ik geen echte “klik” met hem kreeg, vond ik hem wel erg sympathiek overkomen en kon ik af en toe wel lachen om zijn gedachtegang en opmerkingen.
Ook de peculiar children vond ik stuk voor stuk uniek. Knap hoor, hoe Ransom Riggs met zóveel verschillende personages, iedereen toch zijn eigen unieke rol te geven.

Het verhaal begint ijzersterk met een mysterie wat ik gelijk wilde ontrafelen. Gedurende het verhaal krijg je langzaam steeds meer te weten en worden hier en daar hints gedropt. Ik houd er van als een mysterie zich op deze manier onthult.
Het plot zit heel erg goed en vooral heel slim in elkaar en ik ben aangenaam verrast door het concept wat Ransom Riggs heeft uitgewerkt.

Als ik concreet iets negatiefs zou moeten benoemen van dit boek, zou ik het zo gauw niet weten. Daarom is het juist zo gek dat ik zodra ik het boek weg had gelegd, ik een lange tijd helemaal geen behoefte had om het boek op te pakken. Tegen het einde zag ik er eigenlijk een beetje tegenop om dit boek te gaan lezen en voelde ik zelfs een kleine leesdip opkomen. (geen paniek! alle symptomen van een leesdip zijn weer verdwenen).
Toch denk ik dat dit niet aan het boek lag, maar meer aan mezelf. Herkennen jullie dit gevoel ook?

Hoewel ik dit boek heel erg sterk in elkaar vond zitten, was mijn “leesproces” tijdens Miss Peregrine minder prettig. Ik ben zeker van plan het volgende deel te lezen, alleen ben ik niet geneigd om dit zo snel mogelijk te doen. If that makes any sense..

Hebben jullie Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children al gelezen?

-XO Valerie

One thought on “Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children – Ransom Riggs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *