Onbreekbaar – Hans Hagen

Al een tijdje ben ik me meer aan het verdiepen in poëzie. Ik was al erg groot fan van Engelse poëzie, maar ik wilde ook eens Nederlandse poëzie uitproberen. Onlangs ontving ik een persbericht waarin de nieuwe bundel Onbreekbaar van Hans Hagen werd vernoemd. Onbreekbaar zou de perfecte bundel zijn voor het ya publiek om kennis te maken met poëzie en daardoor begon het bij mij al gelijk te borrelen. Ik was ontzettend benieuwd of deze bundel mij nog enthousiaster zou weten te krijgen.

wat is het waard
dat jouw hoofd zacht op mijn schouder
dat jouw lach op mijn gezicht
dat we samen lief en ouder
dat we samen in het licht
dat we alles willen geven
dat jouw handen in mijn schoot
dat we samen eeuwig leven
dat we samen eeuwig dood

Onbreekbaar is een perfecte kennismaking met de kracht van poëzie voor YA-lezers. Net als het succesvolle Jij bent de liefste is Onbreekbaar een prachtige vermenging van speelsheid en ernst.

Titel: Onbreekbaar
Auteur: Hans Hagen
Uitgever: Querido
Aantal pagina’s: 64
ISBN: 9789045121314
Mijn rating: 

Disclaimer: Ik ontving een gratis recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie

Allereerst moet ik zeggen dat ik nog nooit eerder een gedichtenbundel heb gerecenseerd en er achtergekomen ben dat dat ook nog vrij lastig is. Maar hé, eens moet de eerste keer zijn.
Onbreekbaar is bevat gedichten geschreven door Hans Hagen en worden gesierd door prachtige illustraties van Deborah van der Schaaf. Het bundeltje is vrij dun en bestaat uit 31 gedichten.

De reden waarom deze bundel mij aansprak was mede door een deel van het gedicht op de achterflap van het boek. Het raakte me direct en na het lezen van het hele gedicht: samen wist ik dat dit gedicht een van mijn favoriete zou worden. Samen is voor mij een van de gedichten die er het meest uitspringt en mij het meest aanspreekt van de emotie die erachter zit. Dit in combinatie met de manier hoe Hans Hagen hierin met woorden speelt, maakt het voor mij echt een pareltje. Ik had dan ook gehoopt om dit gevoel bij meerdere gedichten te mogen ervaren. Helaas, viel dit toch een beetje tegen.

Hans Hagen beschrijft in sommige gedichten zwaardere onderwerpen die prachtig worden verwoord en wisselt het af met gedichten die voor mij wat afstandelijker voelen. Hierdoor wist ik niet goed hoe ik bepaalde gedichten moest interpreteren waardoor ik er ook geen connectie mee kreeg. De gedichten namaak, regina en rochelle deden me dan ook niet zo heel veel omdat ik mezelf er minder goed in kon herkennen, terwijl herfst, samen en liplezen mij  weer oprecht raakten.Dit kwam voornamelijk omdat deze gedichten meer gefocust waren op een emotie in plaats van op een specifieke situatie. Daardoor kon ik deze gedichten op eigen ervaringen toe passen waardoor ik meer een binding voelde.

Het taalgebruik van de gedichten is echter eenvoudig waardoor de gedichten goed en vlot zijn te lezen. Mede hierdoor denk ik dat de young adult lezer die graag kennis zou willen maken met poëzie, dit boek zeker een kans zou moeten geven. Onderwerpen als onzekerheid, kwetsbaarheid en verlangen worden in deze bundel aangesneden. Onderwerpen die jongvolwassenen zeker aan zullen spreken.

herfst

is het blaadje
dat het langst blijft hangen
nieuwsgierig
naar wat komen gaat
of durft het niet te vallen
bang
dat het iets achterlaat

Zelf had ik deze bundel erg vlug uit en stiekem had ik gehoopt dat er meerdere gedichten in zouden zitten. Vooral de gedichten die speelden met taal en dieper in gingen op emoties spraken me aan en hebben me nieuwsgierig gemaakt naar Hans Hagen’s andere werk. Toch geef ik de bundel drie sterren omdat ik meer gehoopt had op gedichten zoals samen.

2 thoughts on “Onbreekbaar – Hans Hagen

  1. Leuke recensie! Ik ben de afgelopen maanden ook begonnen met gedichten ontdekken. Wel in het Engels, de gedichten van Rupi Kaur zijn ook hele goede om mee te beginnen! Simpel in taalgebruik maar heel actueel en raken je echt. Vind deze bundel ook veelbelovend klinken, jammer dat het toch een beetje tegenviel voor je!

    1. Ik heb een paar gedichten van Rupi Kaur gelezen en ik vind die inderdaad ook echt prachtig! Zelf vind ik de bundel van Tim Hofman ook heel erg tof!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *