Cinder – Marissa Meyer

Cinder.jpgCinder. Een boek wat ik al heel lang, heel erg graag wilde lezen, maar toen ik hem eindelijk in huis had, steeds uitstelde. Ik had zoveel verwachtingen voor dit boek en ik was bang dat als ik er aan zou beginnen, ik teleurgesteld zou worden. Ook had ik afgesproken met boekblogger Demi om Cinder tegelijkertijd te gaan lezen. Hierdoor heb ik het boek toch opgepakt en… het overtrof al mijn verwachtingen.

 

Titel: Cinder, The Lunar Chronicles#1
Auteur: Marissa Meyer
Uitgever: Puffin Books
Genre(s):
Sci-fi, Young Adult
Aantal pagina’s: 387
Uitgave: Paperback
Mijn rating:
5/5

Humans and androids crowd the raucous streets of New Beijing. A deadly plague ravages the population. From space, a ruthless lunar people watch, waiting to make their move. No one knows that Earth’s fate hinges on one girl. Cinder, a gifted mechanic, is a cyborg. She’s a second-class citizen with a mysterious past, reviled by her stepmother and blamed for her stepsister’s illness. But when her life becomes intertwined with the handsome Prince Kai’s, she suddenly finds herself at the center of an intergalactic struggle, and a forbidden attraction. Caught between duty and freedom, loyalty and betrayal, she must uncover secrets about her past in order to protect her world’s future

Eerste reactie na het lezen van Cinder zag er ongeveer zo uit:

Now What

Als er iets is waar ik dol op ben zijn het sprookjes. Ik was daarom reuze benieuwd naar Cinder, al liet het concept van cyborgs en androids me een beetje afschrikken. Maar deze angsten ben ik te lijf gegaan met een denkbeeldig zwaard en kan nu zeggen dat Cinder tot een van mijn favoriete behoort.

Dit komt vooral door de personages. Elk personage had een heel eigen karakter, een eigen verhaal. Stuk voor stuk intrigerend en soms beangstigend.
Cinder vond ik een fantastisch hoofdpersoon. Haar sarcasme is heerlijk om te lezen en ik kon oprecht met haar meeleven. Haar reacties op situaties waren ook heel erg realistisch en ik kan alleen maar hopen dat het haar goed zal vergaan in het volgende deel: Scarlet.
Prins Kai, tja wat kan ik zeggen, swoon worthy. Zo’n prins wil ik ook wel ontmoeten. Voor iemand die de veiligheid voor zijn land moet garanderen, vond ik hem heel realistisch. Al die druk beangstigd hem en..  geef hem eens ongelijk. Onmogelijk. Zijn relatie tot Cinder vond ik echt mooi. Het was geen insta-love, maar juist heel geleidelijk. Ik heb high hopes voor deze twee!

Adri en Queen Levana daarentegen… Laten we beginnen met Adri. Als je de stiefmoeder van het originele Assepoester sprookje al een heks vond, wait until you meet this bitch. Wat een naar figuur. Wat was ik blij toen Cinder eindelijk een keer tegen haar in ging en haar goed de waarheid vertelde. En de echte antagonist queen Levana…. haar vind ik 100% terrifying.

Meyer’s schrijfstijl vond ik heel erg fijn. Ik ging echt als een speer door het boek en kon alles perfect voor me zien. Daarbij is de world building van Cinder subliem. Het was geen grote berg info-dump, maar alles werd beetje bij beetje aan je uitgelegd en laten zien. Dit boek gaat wellicht wel wat langzaam, maar omdat ik zo genoot van Cinder’s wereld en er steeds meer over leerde, vond ik dit helemaal geen probleem.
Ook vond ik de setting in New Beijing heel verfrissend en vind ik dit erg slim en origineel bedacht van Meyer. Ik wil alleen maar steeds meer blijven lezen over deze wereld. Deze wereld heeft zoveel geheimen en nieuwe dingen… Ik kan niet wachten tot ik Scarlet in mijn handen heb.

Dat brengt mij tot het einde van het boek. De onthulling die gedaan werd, zag ik al een beetje aankomen, maar stoorde absoluut niet. Ik ben alleen maar meer nieuwsgierig geworden hoe dit zich in het volgende boek uitwerkt.

Cinder raad ik echt aan iedereen aan. Zelfs aan de lezers die niks met Sci-fi of cyborgs hebben. Misschien verrast dit boek je net zo erg zoals het mij heeft verrast! En heb je dit boek al gelezen? Laat me weten wat je er van vond in de comments.

-XO Valerie

One thought on “Cinder – Marissa Meyer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *