Shatter Me – Tahereh Mafi

shatter-meWe hebben allemaal wel zo’n boek dat al een eeuwigheid ongelezen staat te verstoffen op je boekenplank. Af en toe werp je een verlangende blik op de cover totdat je je bedenkt dat je nog een torenhoge stapel aan andere boeken te lezen hebt. Zo’n boek was Shatter Me voor me. Werkelijk iedereen in mijn omgeving had deze serie al lang gelezen en was er helemaal lyrisch over. En ik? Ik zat met verwarde bambi ogen voor me uit te staren als de zoveelste weer eens over Warner begon. Warner wie? Dat bedoel ik.


Juliette hasn’t touched anyone in exactly 264 days.

The last time she did, it was an accident, but The Reestablishment locked her up for murder. No one knows why Juliette’s touch is fatal. As long as she doesn’t hurt anyone else, no one really cares. The world is too busy crumbling to pieces to pay attention to a 17-year-old girl. Diseases are destroying the population, food is hard to find, birds don’t fly anymore, and the clouds are the wrong color.

The Reestablishment said their way was the only way to fix things, so they threw Juliette in a cell. Now so many people are dead that the survivors are whispering war – and The Reestablishment has changed its mind. Maybe Juliette is more than a tortured soul stuffed into a poisonous body. Maybe she’s exactly what they need right now.

Juliette has to make a choice: Be a weapon. Or be a warrior.

Titel: Shatter Me
Auteur: Tahereh Mafi
Serie: Touching Juliette #1
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina’s: 338
Uitgave: paperback, ISBN9780062085504
Mijn rating: 3/5

Inmiddels is het grote Warner mysterie (enigszins) opgelost, maar voordat ik daarover ga uitweiden, laat ik jullie eerst wat meer vertellen over Shatter Me.
Shatter Me gaat over Juliette. Juliette is bijzonder én gevaarlijk. Namelijk: iedereen die ze aanraakt, sterft. Niet echt een manier om vrienden te maken.
Het verhaal opent met Juliette die al een hele tijd opgesloten zit. Alles wat ze denkt en voelt, schrijft ze op in een notebook. De vormgeving van het boek complimenteert dit. Veel zinnen zijn doorgekrast en symboliseren eigenlijk wat Juliette écht denkt. Zelf vond ik dit vrij vervelend lezen en ik was daarom ook opgelucht dat dit tegen het einde van het boek aan minder werd.

Goed, meer over Juliette. Kennen jullie de term special snowflake? Voor mijn gevoel was dit 100% het geval bij Juliette. Ik vond haar een beetje het “typische” YA hoofpersonage waar ik absoluut geen fan van ben. Juliette heeft een erg slecht zelfbeeld, wat gezien haar omstandigheden meer dan logisch is. Daar zat het probleem niet in. Ik had vooral problemen met het feit dat elk mannelijk personage haar ontzettend aantrekkelijk, sexy en speciaal leek te vinden. Dit vond ik vreselijk ongeloofwaardig.
Het lijkt mij namelijk dat wanneer je 264 dagen opgesloten zit, met minimaal voedsel, water en mogelijkheden tot douchen, je er niet heel erg fantastisch uit ziet. Geloof me, na één nacht doorhalen zie ik er al uit als een monster, laat staan 264.

Het dystopische concept daarentegen sprak me erg aan! Hoewel de nadruk veel meer op de romantiek in dit boek ligt, had ik veel meer willen lezen over de wereldopbouw. De wereld komt namelijk angstaanjagend over. Er zijn haast geen bloemen en bloeiende bomen en zelf vogels lijken niet meer te vliegen. Geen wereld waarin ik zou willen leven dus.
Het feit dat de focus veel meer op de romantiek lag, vond ik dus behoorlijk spijtig. Vooral omdat ik na het lezen van Shatter Me een love triangle voel opkomen voor het volgende boek. Fingers crossed dat ik ongelijk heb. Ik ben namelijk helemaal team Adam. Warner vind ik een creep. Wat er ook in de volgende boeken gezegd wordt.

Ik ben daarom nog niet helemaal enthousiast over Shatter Me. De schrijfstijl vond ik prachtig, maar het verhaal vond ik (op het verrassende einde na) niet het meest originele wat ik ooit gelezen heb. Toch heb ik me met dit boek voldoende vermaakt om het volgende deel een kans te geven, dus ik houd jullie op de hoogte.

xoValerie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *