Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld – Becky Albertalli

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereldEen tijdje terug was er een enorme hype rond het boek Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld. Het boek werd voornamelijk veel gepromoot met #jointhesimonmovement met als doel meer diversiteit onder Young Adult boeken te krijgen. Een doel waar ik me absoluut in kon vinden. Het boek sprak me enorm aan en de oreo op de cover trok me uiteindelijk over de streep (Ja, wat betreft oreo’s ben ik waarschijnlijk net zo verslaafd als Simon.)


Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. (Qua drama heeft hij genoeg aan zijn rol in de schoolmusical.) Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt.

Opeens wordt het leven van Simon hartstikke ingewikkeld. Blue wordt steeds flirteriger en zijn vrienden begrijpen niet waarom Simon opeens zo in zichzelf gekeerd is. Hij piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd enorm van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je je seksualiteit eigenlijk verantwoorden?

Simon zal uit zijn comfortzone moeten stappen voordat hij eruit geduwd wordt. En dat alles terwijl hij langzaam maar zeker verliefd wordt op de meest verwarrende, maar leukste jongen ooit.

Titel: Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld
Auteur: Becky Albertalli
Uitgever: Blossom Books
Aantal pagina’s: 272
Uitgave: paperback, ISBN9789020679946
Mijn rating: 5/5

Oh, wat heeft dit boek mij verrast. Ik voelde me oprecht verdrietig toen ik de laatste bladzijde omsloeg. Ik wilde helemaal niet dat het uit was. Ik wilde er nog 100 bladzijdes bij. Of 200. Of gewoon nog een heel extra boek.
Werkelijk waar, ik kreeg de grijns niet van mijn gezicht geveegd toen ik dit verhaal las. Ik heb hardop gelachen en dat kwam voornamelijk door de hoofdpersoon Simon.

Ik ben dol op Simon. Zijn humor was briljant en ik ging meerdere malen helemaal stuk om zijn cynische opmerkingen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle Harry Potter referenties die hij maakte. Een boek naar mijn hart dit. Hoewel Simon echt fantastisch grappig is, is dat niet het enige. Hij is ook kwetsbaar, onzeker en realistisch. Dit kwam vooral naar voren tijdens zijn e-mails over en weer naar de mysterieuze Blue. Het lezen van deze e-mails voelde erg persoonlijk, alsof ik een deur naar Simon’s gedachten had geopend.

Ook de omgeving voelde voor mij echt aan. Alles kwam zo levendig over dat het was alsof ik naar een high school film keek (in positieve zin.) Daarbij moet ik zeggen dat ik ook een beetje verliefd ben geworden op heel Simon’s vriendengroep en zijn familie. Het voelde gewoon ontzettend realistisch aan en dit komt mede door de diverse personages die er in zitten. Er zijn bijvoorbeeld verschillende etnische diversiteiten, waar geen punt van wordt gemaakt. Net zoals Simon die verliefd wordt op een jongen geen probleem is. Precies zoals het hoort, als je het mij vraagt. Diversiteit mag daarom van mij absoluut meer te zien zijn in Young Adult boeken en ik hoop dat dit in de toekomst ook echt waargemaakt wordt.

De mysterie rond Blue vond ik ook een toevoeging hebben. Ik heb me meerdere keren afgevraagd wie het is en in mijn hoofd had ik allerlei gekke theorieën. Ik ben daarom ook erg tevreden met de uiteindelijke persoon. Natuurlijk draait het niet allemaal om wie Blue nou precies is maar om de liefde tussen hem en Simon. EN WAT EEN LIEFDE WAS DAT (sorry voor de capslock), maar wat was het ongelooflijk schattig en swoonworthy. Ik werd er gewoon spontaan zelf verliefd van.

Simon is een boek wat ik aan iedereen aan zou willen raden, of je nou van liefdesverhalen houd of juist helemaal niet. Het is namelijk zoveel meer dan dat. Het is divers. Het is schattig. Het is fantastisch. Wat wil je nog meer? Misschien wat aan de late kant, maar ik #jointhesimonmovement.

Jullie ook?

xoValerie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *