Six of Crows – Leigh Bardugo

six-of-crowsDeze recensie staat echt al weken op de planning, dat ik me nu er een beetje voor schaam dat ik hem pas zo laat online zet. Gelukkig verandert dat niets aan mijn mening over dit boek, want ik heb enorm genoten van Six of Crows. Wat een waanzinnig boek! Ik kan me zelf wederom weer eens voor mijn hoofd slaan omdat ik dit boek zó lang heb uitgesteld. Elke keer keek ik haast kwijlend naar de prachtige omslag, maar het boek daadwerkelijk lezen? Ho maar. Stom stom stom. Maar hé, beter laat dan nooit, toch?


Criminal prodigy Kaz Brekker has been offered wealth beyond his wildest dreams. But to claim it, he’ll have to pull off a seemingly impossible heist:

Break into the notorious Ice Court
(a military stronghold that has never been breached)

Retrieve a hostage
(who could unleash magical havoc on the world)

Survive long enough to collect his reward
(and spend it)

Kaz needs a crew desperate enough to take on this suicide mission and dangerous enough to get the job done – and he knows exactly who: six of the deadliest outcasts the city has to offer. Together, they just might be unstoppable – if they don’t kill each other first.

Titel: Six of Crows
Auteur: Leigh Bardugo
Serie: Six of Crows #1
Uitgever: Indigo
Aantal pagina’s: 491
Uitgave: paperback, ISBN9781780622279
Mijn rating: 5/5

“The heart is an arrow. It demands aim to land true”

Adembenemend. Als ik Six of Crows in één woord moet beschrijven, kies ik voor adembenemend. Hoe ik tijdens het eerste hoofdstuk nog sceptisch was, hoe verliefd ik werd op het verhaal tijdens hoofdstuk 2. Het wist me binnen een mum van tijd helemaal in te pakken.

wonderstruck49Six of Crows speelt zich af in dezelfde wereld als de Grisha trilogie, maar het kan gelezen worden als een losstaand verhaal. Zelf heb ik de Grisha trilogie nog niet gelezen en ik kan dus eerlijk zeggen dat Six of Crows inderdaad afzonderlijk te lezen is. Wel was het aan het begin wat verwarrend, omdat ik zelf dus geen idee had wat een “Grisha”
was, maar daar kwam ik al gauw genoeg achter.

In tegenstelling tot de Grisha trilogie, speelt Six of Crows zich af in een stad die licht gebaseerd is op, jawel, Amsterdam. Amsterdam tijdens de Gouden Eeuw om precies te zijn. Dit is een van de dingen die ik echt ontzettend leuk en origineel vind aan dit boek. Ik vind het echt fantastisch om te zien hoe “buitenstaanders” tegen Nederland aankijken en ik heb ook af en toe moeten grinniken om de Nederlandse woorden en namen die terugkwamen in het verhaal. Dit is ook een van de pluspunten van de Engelse editie, de Nederlandse woorden springen er echt uit. Iets wat logischerwijs bij de Nederlandse editie natuurlijk niet het geval is.

wondestruck50Hoewel de setting van het verhaal het boek heel bijzonder maakt, zijn het echt wel de personages die mijn hart veroverd hebben. Zes misfits van de samenleving die beginnen aan een onmogelijke heist. Elk personage was weer totaal anders en wat mij zo raakte was ieder’s achtergrond verhaal. De personages hebben zoveel lagen waardoor hun motieven heel begrijpelijk zijn. Want ja, de personages zijn moraal gezien niet altijd even “goed”, maar het komt ergens vandaan. Zo is het verhaal van Kaz zó bijzonder tragisch dat ik er echt even stil van werd.

Six of Crows las voor mij écht als één groot avontuur waarbij ik meerdere keren mijn adem ingehouden heb. Elke keer wanneer je denkt dat het helemaal mis gaat, heeft de listige Kaz Brekker een oplossing. En elke keer denk je: hoe krijgt hij het toch voor elkaar. De opmerking tussen de Crows zijn daarbij echt briljant!

Six of Crows is een boek die voor mij alle goede elementen bevat. Het heeft actie, heerlijke personages én heerlijk dialoog. Wat wil een lezer nog meer? Onlangs is het tweede deel Crooked Kingdom (Kraai & Koninkrijk) uitgekomen en ik kan niet wachten tot ik dit mooie boek in mijn handen ga hebben. Een absolute must-read.

Heb je Six of Crows al gelezen? Welk personage vonden jullie het leukst?

xoValerie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *