The Raven Boys – Maggie Stiefvater

Soms is het het beste om niets te weten van een boek voordat je begint met lezen. Hierdoor heb je meestal geen verwachtingen en kan het boek je compleet en aangenaam verrassen. Dat was in het geval van The Raven Boys bij mij ook zo. Ik had geen enkel idee waar het boek over ging en besloot om het er gewoon op te wagen. Uiteindelijk was dit een ontzettend goede keuze. Ik werd tijdens het lezen als het ware van links naar rechts geslingerd en mijn mond viel telkens open van verbazing. The Raven Boys was een boek die me compleet verraste en me heeft overtuigd de rest van de boeken er binnenkort snel bij te pakken.

Even if Blue hadn’t been told her true love would die if she kissed him, she would stay away from boys. Especially the ones from the local private school. Known as Raven Boys, they only mean trouble.

But this is the year that everything will change for Blue.

This is the year that she will be drawn into the strange and sinister world of the Raven Boys. And the year Blue will discover that magic does exist.

This is the year she will fall in love.

Titel: The Raven Boys
Auteur: Maggie Stiefvater
Serie: The Raven Cycle #1
Uitgever: Scholastic
Aantal pagina’s: 419
ISBN: 9781407134611
Mijn rating: 

Voordat ik aan dit boek begon, wist ik heel weinig. Ik had enkel en alleen maar vluchtig de achterflap gelezen. Aan de hand van die achterflap zou je de indruk kunnen krijgen dat de nadruk van The Raven Boys héél erg op de liefde zou liggen, maar in tegenstelling was dit helemaal niet zo. Het boek draait voornamelijk om vier jongens die studenten zijn van Aglionby -een elitaire jongensschool, en om Blue. Een meisje uit een familie van helderzienden. De jongens en Blue kruisen elkaar’s pad per toeval -of het echt toeval is moet nog blijken, en gaan samen op zoek naar de zogenoemde ley lines die bovennatuurlijke energie bevatten.

“My words are unerring tools of
destruction, and I’ve come unequipped with the ability to disarm them.”

The Raven Boys verraste me heel erg omdat het een heel andere wending nam, dan die ik in eerste instantie in gedachten had. Het gaat voornamelijk over de bovennatuurlijke energielijnen in het stadje Henriëtta. Beetje bij beetje kom je meer te weten over de mysterieuze, dood gewaande Glendower -een Welse koning naar wie de vier jongens en Blue op zoek zijn. Gaandeweg gebeuren er steeds meer vreemde, onverklaarbare dingen en komen er steeds meer vragen. Dit mysterieuze element pakte voor mij heel goed uit. Telkens werden er wat vragen beantwoord en telkens wanneer dat gebeurde, kreeg ik er weer een stuk of tien bij. Blue en de vier jongens hebben elk een eigen verhaallijn die op een hele slimme wijze met elkaar verwezen zijn en ik denk dat dit in de volgende delen nog meer tot zijn recht gaat komen.

De personages vind ik heel erg goed uitgewerkt en voelen echt realistisch aan. Niemand is zwart-wit. Elk personage heeft lagen. Ook bijzonder vond ik dat er geen een personage was aan wie ik me ergerde. Ik vond ieder stuk voor stuk intrigerend. Zelf ben ik heel erg benieuwd naar het verhaal achter Ronan. De jongen met veel agressie en woedeproblemen.

Aan het begin moest ik wel wennen aan Stiefvater’s schrijfstijl. Het is heel gedetailleerd en af en toe las ik een aantal zinnen waarvan ik later niet meer precies kon herinneren wat er precies stond en ik het moest herlezen. Hoe verder ik in het verhaal kwam, hoe meer ik hier aan gewend raakte en hoe vlotter ik het las. Het tempo aan het begin is ook vrij langzaam, maar ook dit komt naarmate het verhaal vordert steeds beter op gang.

Maggie Stiefvater heeft op een hele creatieve wijze verhaallijnen laten samen komen en dit gecombineerd met oude folklore en bovennatuurlijke elementen. Er waren momenten waarbij ik kippenvel kreeg en niet verder durfde te lezen omdat ik het zo spannend vond (als je een heldin op sokken zoekt: I’m your gal). Dit eerste boek heeft me helemaal weten te overtuigen om de rest van de serie te lezen.

Houd je van verhalen waarbij de nadruk eens niet op de liefde ligt én een bovennatuurlijke tintje heeft? Dan is The Raven Boys ideaal voor jou!

Ben jij al bekend met dit boek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *