Vampire Academy – Richelle Mead

vampire-academyQua “lees-dag” was 31 december voor mij toch echt wel de meest stressvolle dag van 2016. Ik moest en zou mijn doel halen. 45 boeken. Niet meer, maar zeker niet minder. En dat was lastig… Vampire Academy was het 45e boek van het jaar, maar met zoveel voorbereidingen voor een groots oud&nieuw werd het ontzettend krap. Vraag me dan ook niet hoe, maar het is me gelukt. Op 31 december tussen alle drukte van die dag door, las ik Vampire Academy -en daarmee het laatste boek van 2016, uit. Bam. Reading Challenge gehaald. Of ik uiteindelijk ook genoten had van het boek? Dat lees je in mijn recensie.


Lissa Dragomir is a Moroi princess: a mortal vampire with a rare gift for harnessing the earth’s magic. She must be protected at all times from Strigoi; the fiercest vampires—the ones who never die. The powerful blend of human and vampire blood that flows through Rose Hathaway, Lissa’s best friend, makes her a dhampir. Rose is dedicated to a dangerous life of protecting Lissa from the Strigoi, who are hell-bent on making Lissa one of them.

After two years of freedom, Rose and Lissa are caught and dragged back to St. Vladimir’s Academy, a school for vampire royalty and their guardians-to-be, hidden in the deep forests of Montana. But inside the iron gates, life is even more fraught with danger…and the Strigoi are always close by.

Rose and Lissa must navigate their dangerous world, confront the temptations of forbidden love, and never once let their guard down, lest the evil undead make Lissa one of them forever…

Titel: Vampire Academy
Auteur: Richelle Mead
Serie: Vampire Academy #1
Uitgever: Razorbill
Aantal pagina’s: 332
Uitgave: paperback, ISBN9781595141743
Mijn rating: 3,5/5

Jullie weten dat ik normaal eigenlijk altijd eerst het boek lees, voordat ik de film ga zien. In dit geval was het compleet andersom. Een tijdje terug was ik gedachteloos door Netflix aan het scrollen totdat ik opeens op Vampire Academy stuitte. Het sprak me aan en ik besloot om ‘m te kijken. Ik werd onmiddellijk meegezogen in het verhaal en de charme van de hoofdpersoon overtuigde me om de boeken een kans te geven.

wonderstruck56Vampire Academy is een young adult boek die weer een totaal eigen draai geeft aan vampieren. Zo bestaan er in deze wereld verschillende soorten. Namelijk de moroi en de strigoi, waarvan de moroi sterfelijk zijn en de strigoi ondood en intens gevaarlijk. Dan heb je ook nog de dhampirs, waarvan hoofdpersoon Rose Hathaway er een van is. Dhampirs beschermen de Moroi en in dit geval beschermt Rose de Moroi prinses Lissa Dragomir.

Ook in het boek was ik meteen weg van Rose. Ze is heerlijk rebels, doet af en toe stomme dingen en zegt waar het op staat. Op veel vlakken kon ik me goed met haar identificeren. Wat er daarbij nog het meest uitsprong was haar vriendschap met Lissa. Ik kan het niet vaak genoeg benoemen, maar ik vind het goed beschreven vriendschap in young adult boeken een van de belangrijkste dingen die er zijn. Dat de vriendschap zo’n grote rol speelde in dit verhaal, was voor mij dan ook absoluut een pluspunt.

Verder is Vampire Academy heerlijk mysteries. Telkens kom je een klein beetje te weten over een veel grotere puzzel en op het einde valt alles precies op zijn plek (voor een groot deel, althans). Het boek las dan ook als een raadseltje en de uiteindelijke villain was dan ook verrassend.

Vampire Academy vond ik al met al een erg vermakelijk boek. Het heeft me niet compleet overdonderd of geraakt, maar het las zeker vlot en fijn. Goed genoeg om de rest van de serie een kans te geven dus.

-XO Valerie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *