Voor Jou – Jojo Moyes

Voor JouVoor Jou heb ik echt overal voorbij zien komen. Op andere blogs, op instagram, noem het maar op. Toen onlangs ook de filmtrailer verscheen, besloot het dat het nu écht tijd was om dit boek zelf aan te schaffen.
Op de leesclub van 26 februari, liep ik trots de winkel uit met een mooie paperback.
Mijn verwachtingen van Voor Jou waren heel erg hoog. Ik was even bang dat deze verwachtingen té hoog zouden zijn, maar toen ik eenmaal aan het lezen was kon ik niet meer stoppen. Het boek ging overal mee naar toe en ik las ‘m binnen anderhalve dag uit.

Louisa’s wereld is klein. Ze werkt in een café om de hoek en woont nog bij haar ouders, en hoewel ze ergens wel weet dat haar vriend Patrick niet de liefde van haar leven is, passen ze goed genoeg bij elkaar. Lekker overzichtelijk. Wills wereld is ook klein. Vroeger had hij alles wat hij zich kon wensen – een goede baan, avontuurlijke vakanties, een mooie vriendin – maar door een ongeluk zit hij in een rolstoel, verlamd vanaf zijn nek. Door de chronische pijn en zijn wanhoop ziet hij maar één uitweg.
Wanneer Louisa haar baan kwijtraakt, gaat ze aan de slag als Wills verzorger, en het duurt niet lang voor de tegenpolen botsen. Als ze ontdekt wat Will voor ogen heeft, besluit Louisa alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Maar hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken?

Titel: Voor Jou (Me Before You)
Auteur: Jojo Moyes
Uitgever: Uitgeverij de Fontein
Aantal pagina’s: 428
Uitgave: Paperback
Mijn rating: 5/5

Ik kamp echt met een heuse bookhangover na het lezen van Voor Jou. Nadat ik hem uit had, had ik de tranen in mijn ogen staan. Ik ben niet echt een “boekhuiler” dus dit wil zeker was zeggen. Ik was er gewoon helemaal stil van en ik kon het verhaal niet van me afzetten.

In Voor Jou leren we Louisa Clark kennen. Al direct vond ik Louisa -of Lou, een heel sympathiek personage. Op veel punten kon ik mezelf in haar herkennen. Zo ben ik net als Louisa erg onhandig en af en toe een beetje awkward. Ik kon me op deze manier goed in haar inleven en dat heb ik ook zeker gedaan. Ik dacht en voelde helemaal met Louisa mee gedurende het hele boek.
Niet alleen Louisa is een goed uitgewerkt personages, maar eigenlijk alle personages kwamen helemaal tot leven. Ik kon iedereen zo helder voor me zien. Het voelde alsof ik ze allemaal ooit in het echt ontmoet had.

wonderstruck17

Het verhaal vond ik in het midden een beetje langzaam gaan. De dagen van Louisa zijn telkens hetzelfde en het duurde even voordat er echt veranderingen waren. Wel  vond ik het fijn om te zien dat Louisa en Will langzaam naar elkaar toe groeien en dit geen gevalletje van instalove was.
Wat ik ook sterk vond was het achtergrondverhaal van Louisa. Hierdoor begreep ik veel beter waarom ze  bepaalde  dingen wel of niet deed.
Het einde had ik wel verwacht, maar desondanks deed het me pijn en voelde ik me na het lezen echt verdrietig. Het was hartverscheurend en ontroerend tegelijkertijd. Het einde heeft me ook echt laten nadenken en dat vind ik een van de dingen die Voor Jou zo bijzonder maakt.

Voor Jou las ontzettend fijn weg. Het was voor mij al even geleden dat ik een Nederlandse vertaling heb gelezen, maar dit stoorde me totaal niet.
Toch heb ik besloten om het vervolg voorlopig niet te gaan lezen. Dit boek vond ik namelijk zó mooi dat ik bang ben dat het vervolg hier afbreuk aan doet.

Ik ben benieuwd wat jullie van Voor Jou vonden. Ik ben heel benieuwd naar de film, jullie ook?

-XO Valerie

2 thoughts on “Voor Jou – Jojo Moyes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *