The Friday Five: Boeken die ik zou nomineren voor de prijs van Beste Boek voor Jongeren

Vorige week ontstond er op Twitter en onder de boekenbloggers en uitgeverijen best wel wat ophef rondom de nominaties betreft de boekenweek voor jongeren -vroeger bekend als Literatour. Vanuit die ophef is er een nieuw onderwerp voor The Friday Five ontstaan. Vijf boeken die we zouden nomineren voor de prijs van Beste Boek voor Jongeren

Om nog eventjes kort samen te vatten waarover die ophef nu precies gaat: een vakjury heeft tien boeken genomineerd. Hieruit mogen jongeren op de middelbare school een boek kiezen die de prijs voor “beste boek” krijgt. Een prima concept. Echter, van alle boeken die genomineerd zijn valt er maar één onder de categorie young adult. Het lijkt dan ook vaak of YA totaal over het hoofd gekeken wordt en dat is ongelooflijk jammer. YA is namelijk niet één genre, maar een categorie waarin bijna elk genre bestaat. Het is prima dat er voor deze prijs boeken zijn genomineerd die daadwerkelijk tot literatuur behoren, maar als het doel is om jongeren aan het lezen te krijgen, lijkt het me dat ook daar YA bij hoort. Uit ervaring heb ik gemerkt dat YA juist veel jongeren aanspreekt omdat de hoofdpersonen vaak kampen met problemen en situaties die erg herkenbaar en actueel zijn. Zou het dan niet veel beter zijn om zowel literatuur én YA te combineren?

Anyway, over deze kwestie zou ik nog een ellenlang verhaal kunnen typen, maar dat ga ik niet doen. Wat ik wél ga doen, is de boeken benoemen die ik zou nomineren als ik dat had kunnen doen.

De Kids of Appetite door David Arnold

De KoA is een prachtig YA met een literair randje er om heen. Werkelijk, dit boek is voor mij echt een kunstwerkje. De teksten en uitspraken in dit boeken waren zo mooi dat ik sommige stukken meerdere malen herlas om het volledig in me op te kunnen nemen. Het boek bevat misschien niet de meeste actie, maar dat maakt het juist zo puur. Familie en vrienden staan centraal en dat maakt het zo mooi om te lezen.

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld door Becky Albertalli

Dit boek hoort voor mij ook absoluut in dit rijtje thuis. Simon is een heerlijk luchtig boek mét een belangrijke boodschap. Namelijk: jezelf zijn. Het snijdt een aantal serieuze onderwerpen aan zoals het uit de kast komen. Simon is een boek waarvan ik denk dat het zeker jongeren op de middelbare school zal aanspreken vanwege de afwisseling tussen humor en serieuze zaken. Daarbij leest het ook heerlijk weg en zijn de vele Harry Potter referenties al een dik pluspunt.

Waar het licht is door Jennifer Niven

Een van de mooiste boeken die ik heb gelezen is Waar het licht is (All The Bright Places). Dit boek vertelt het verhaal van twee jongeren die elk kampen met zeer serieuze problemen. Zo probeert een van de hoofdpersonen het verlies van haar zus te verwerken en kamp de andere hoofdpersoon met een bipolaire stoornis. Het verhaal is hartverscheurend en het einde zorgde er voor dat de tranen over mijn wangen rolden.

 


The Exact Opposite of Okay 
door Laura Steven

Dit boek las ik heel recentelijk en ik ben er laaiend enthousiast over. Het belicht slut shaming en benadert de ernst er van. Een boek waar ik volledig achter sta, dus. Ik denk dat dit ook het perfecte boek is voor jongere meisjes (en jongens, natuurlijk) op de middelbare school die nog op zoek zijn naar zichzelf en hoe ze zich willen uiten.


The Hate U Give
door Angie Thomas

Oké, toegegeven: The Hate U Give is natuurlijk al genomineerd (als enige YA), maar het is dan ook dik verdiend. Ik hoop dan ook echt dat dit boek de prijs daadwerkelijk gaat krijgen. Hoe dan ook, The Hate U Give staat in het teken van black lives matter movement en naar mijn mening echt een eye opener. Het is heel makkelijk om een oordeel over iets of iemand te vallen als jij daar compleet los van staat. Dit boek laat juist een andere kant zien en daarom denk ik dat dit boek echt door iedereen gelezen zou moeten worden. Je gaat naderhand echt anders tegen dingen aankijken. Boeken die dát voor elkaar krijgen, vind ik bijzonder.

 

Wat vind jij van de ophef rondom de Boekenweek voor Jongeren? En welk boek zou jij zelf uit roepen tot beste boek?

 

2 thoughts on “The Friday Five: Boeken die ik zou nomineren voor de prijs van Beste Boek voor Jongeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *